4 - Oheň

20.05.2010 19:10

Neoddeliteľnou súčasťou ľudskej existencie od dôb dávno minulých až po súčasnosť je prostý oheň.

Zrejme by nebolo človeka, keby sa ho nenaučil získavať.

Slúži ako zdroj tepla, svetla, ako zbraň, ale pánom je zlým. Je skutočnosť, že oheň pomáha v prežití v drsnej prírode, zachraňuje životy v mrazivých nociach aj dňoch, poskytuje nezávadnú vodu a tepelne upravené potraviny. Bez ohňa si možno len ťažko predstaviť dlhodobé prežitie v prírode. Nejde opomenúť psychický vplyv horiaceho ohňa. Drvivá väčšina ľudí sa totiž v lese v noci bojí. Môžeme to asi pripísať genetike. Oheň týchto zúfalých jednotlivcov strachu zbavuje a to je na nezaplatenie. Prepadli by panike a to by vám pridalo početné starosti v prípade, že by ste sa o nich mali postarať.

Pôvodne, po prečítaní príručky pre prežitie som si myslel, že rozrobenie ohňa v okamihu, keď to potrebujem, je vec banálne, ba smiešne jednoduchá. Musím priznať, že môj prvý pokus zapáliť oheň v treskúcom mraze skončil absolútnym fiaskom. Prestával som veriť, že zápalky sú vyrábané preto, aby s nimi bolo možné urobiť oheň. Po mnohých márnych pokusoch som dospel k názoru, že najvhodnejšie použitie zápaliek je na dlabanie v zuboch. Avšak nebolo treba obáv, pretože som so sebou mal ešte dve špeciálne zápalky , ktoré znesú aj namočenie do vody. Nebudem vás zdržovať dlhým rozprávaním. Oheň som nezapálil. Ale teraz k veci.

Najprv trochu teórie. Horenia je schopná takmer každá látka. Je jedno či ide o drevo, benzín alebo akúkoľvek inú látku. Musí mať len jednu vlastnosť a to je schopnosť zlučovať sa s kyslíkom, ktorý je obsiahnutý vo vzduchu. Ďalej potom horenia závisí na ochote tej ktorej látky sa s kyslíkom zlúčiť. U niektorých to ide ťažko (treba železo) a u niektorých naľahko (benzín). Niektoré ani nie je treba zapáliť (biely fosfor), pretože na vzduchu vzplanú samovoľne.

Dôležitou vlastnosťou horľavých látok je zápalná teplota. Tá sa tiež rôznia. A napokon je nesmierne dôležité okolie spaľovanie, pretože môže ohnisko natoľko ochladiť, že látka určená na horenie vôbec nevzplanie.

Ďalší dôležitý faktor horenia je obsah cudzorodých nehorľavých látok v materiáli, ktorý chceme zapáliť a naopak obsah látok horľavých. Ak ide v našom prípade o drevo v lese, musí byť čo možno najviac suché a smolnaté (borovica, alebo kôra z brezy). Len málo ľudí vie, že brezová kôra horí aj mokrá, pretože obsahuje mnoho horľavých silicou. Naopak ak je veľmi sucho a teplo, v lese oheň nerobíme, pretože by mohol vzbĺknuť celý les.   A tiež možno zapáliť mokré smrekové chvoje, len je k tomu treba výkonný zdroj tepla s teplotou čo možno najvyššie, pretože smrekové chvoje horí síce dobre, ale ak je plné vody, musí sa táto voda najprv odpariť a drevo vzplanie až potom.

 

Takže:

 

1 - na zapálenie ohňa potrebujete jeho zdroj. Môžu to byť zápalky, zapaľovač alebo v príručkách obľúbené kresadlo . Ja doporučujem jeden pracovný zapaľovač, jeden záložný zabalený tak, aby zniesol potopenia do vody (popr. nejaký špeciálny pre survival), k tomu raz vodevzdorné pracovné zápalky pri ruke a raz alebo viackrát rovnaké zápalky nepremokavo zabalené. Môžete mať aj kresadlo, ale pre začiatok vám ho neodporúčam. Zdrojov ohňa nie je nikdy dosť. Najmä, keď je vlhko a ideme náročným terénom.

 

2 - potrebujete niečo čo začne horieť ľahko do začiatku. Úplne najviac sa mi osvedčila brezová kôra alebo chlpaté polienko, ktoré ale vyžaduje čas na prípravu. Lúpať brezovou kôru zo stromu býva dosť nezmysel, ale niektorí autori to vrelo odporúčajú. Podľa mojich skúseností ju ľahko nájdete na zemi v zmiešanom lese.

 

3 - ďalej potom musíte VOPRED pred zapálením ohňa nazhromaždiť dostatok tenkých suchých najlepšie smrekových vetvičiek a rošt, ktoré vám dovolí rýchle rozhorení ohňa. Horí ochotne a rýchlo vydávajú dosť tepla. V prípade, že nepršalo aspoň pár hodín pred tým kedy chcete zapáliť oheň, môžete zapáliť priamo tento materiál

 

4 - no a nakoniec k tomu, aby vám oheň priniesol očakávané výhody, čo je predovšetkým teplo a možnosť upraviť potravu a vodu, musíte mať dostatok paliva. To v našich podmienkach nebýva ani tak prácne, pretože po lesoch sa váľa hromady konárov zo stromov už skôr vyťatých (nespracovaná biomasa, aby som sa vyjadril vedecky). Tie stačí narezať a naštiepať, pretože štiepané drevo horí lepšie. Ak chcete udržať z nejakého dôvodu oheň celú noc potrebujete dreva slušnú kôpku. Zhromaždenie s takého množstva je práca smädná a tiež celkom slušne vyhladnete, takže je potrebné mať dostatok vody a potravín. Ďalej, si pri štiepanie dreva neuseknite nohu, pretože by sa vám zle chodilo. Inými slovami to myslel tak, aby ste si to skúsili najprv doma alebo niekde v bezpečí nanečisto.

 

5 - oheň vždy umiestnite v blízkosti vody v závetrí. Môžete ho ľahko uhasiť a navyše vám večne nejde dym do tváre. Ak nájdete už nahnitý koreň trebárs od suchého smreku schovajte si ho na noc. Až pôjdete spať dajte ho na zhasínajúci oheň. Dobre to zaháňa komáre keď nemáte sieťku proti hmyzu. Ja ju teda nemám. Na hasenie ohňa použite vodu z blízkeho zdroja vody trebárs igelitovú tašku alebo skladacie plastové vedro. Urobte to dôkladne.

 

6 - ohnisko sa vždy pripravuje tak, aby ste ho mohli zakryť. Príroda nesmie trpieť tým, že ste.

 

Nakoniec trocha bezpečnosti:

 

- Nikdy nezapaľujte oheň v lese v suchom lete, keď je silný vietor.

- Nikdy neprikladajte príliš dreva, zvlášť, ak je mokro, pretože voda v dreve sa vo väčšom ohni odparuje, vytvára v ňom tlak a spôsobuje vystreľovanie žeravých uhlíkov, ktoré vám spoľahlivo prepáli spacák, karimatku alebo popáli vás samotnej, čo je ten horší prípad . Keby vás to trafil do oka máte veľkú smolu.

- Oheň upravujte pripraveným treba lieskovým prútom, nie rukou.

- Ak sa popálite, miesto rýchlo ochlaďte treba vodou. Hoci to lekári neodporúčajú, mne sa osvedčilo pokryť miesto treba Panthenolom v spreji, alebo masťou na popáleniny. Každopádne je popáleninu lepšie zakryť, pretože je to otvorená rana do ktorej sa ľahko dostane infekcia. V nemocnici vám ľahko zaistí aseptické prostredie, ale v lese to nie je možné. Masť zakryje miesto takmer dokonale a zrejme neublíži a môže byť hojivé. To sa týka otvorených popálenín, nie pľuzgierov. Lepšie vám poradí lekár, pozor lekár je ten , kto lieči.

- Varenie na ohni je samostatný štát. Len by som poznamenal, že najprv musíte mať s varením aspoň nejakú skúsenosť, čo znamená, že musíte uvariť najprv niečo doma a potom to skúsiť na ohni. Sviečkovú na smotane neskúšajte.

- Po ukončení pobytu u ohňa ho musíte dôkladne uhasiť. Nespaľujte v ňom žiadne plasty a ďalšie odpady. Ten zbaľte a odneste tam kam patrí.

- Miesto starostlivo upracte a snažte sa po sebe nezanechať stopy. Je to dobré ako pre vás, tak pre prírodu.

Na záver pripomeniem len jednu vec. Všetko môžete robiť dvoma spôsobmi. Zle a dobre. Ak budete zle zaobchádzať s ohňom, skončíte zle aj vy.