5 - Počasie

20.05.2010 19:14

Rozmary počasia dokážu byť veľmi neúprosné. Niekedy však ani nemusí byť. Aby vás zastihli nepripravených a tým vás pripravili o život. Vždy je lepšie čakať čokoľvek a byť pripravený. Nikdy neviete do ktorého potoka kde spadnete alebo čo sa cez noc stane s počasím. Ráno sa môžete prebudiť premočení alebo zapadnutý snehom. Pozor tiež na veľké tepla, ktorá vás nezastihne podchladením ako zima alebo inými útrapy ako vlhkosť, ale dehydratáciou. Máte to vlastne jedno. Na všetky tieto nebezpečné hry počasia môžete umrieť a pred všetkým sa musíte chrániť svojimi zručnosťami zo všetkých síl.

 

1. TEPLO - ak sú teplé dni, musíte mať na pamäti doplňovanie tekutín. Za týchto podmienok by ste mali vypiť aspoň 4 - 6 litrov vody. Naozaj na to dbajte. Keby ste totiž prijímali málo tekutín alebo žiadne hrozí dehydratácia. Ďalej dajte pozor na úpal. Nie je vôbec príjemné keď zvraciate, ste zrelí tak akurát do postele a to ešte musíte zháňať drevo na oheň, nejakú tú vodu a jedlo. Ďalej za veľkých tepiel dávajte pozor na to aby ste nezapálili celý les. Oheň rozrábajte naozaj keď musíte a v blízkosti vodných tokov najlepšie na kamenistom brehu. Na noc oheň vždy uhaste. Aby ste sa ráno vôbec prebudili.

 

2. ZIMA - v zime, hlavne ak sú mrazy je veľký problém s podchladením. Najviac asi v tom prípade keď idete narezať a naštiepať nejaké drevo na oheň. Ak zo seba nezhodíte nejakú vrstvu oblečenia, zapotíte sa a potom keď si sadnete tak na vás prepotené oblečenie začne mrznúť. A ak sa neprezlečete je to takmer hotové. V tomto prípade najlepšie urobíte, keď si vyzlečte niektorú teplú vrstvu a po dokončení práce si ju zase oblečiete. Keď už sme u tých vrstiev. Ak chcete aby vám bolo teplejšie, tak oveľa lepšie ako si vziať teplejšiu bundu je pridať nejakú vrstvu oblečenia . Tieto vrstvy by mali byť aspoň tri. Napríklad spodné - bavlnené tričko, slipy . Stredná - sveter a zimné vložka do nohavíc. Vrchný - nohavice a bunda. Nezabudnite tiež na rukavice . Samozrejmosťou sú dobré ponožky, topánky a pokrývka hlavy ( kukla ), ale to vám myslím ani nemusím hovoriť. Môžete trebárs ešte vrstvu, alebo dve pridať. Zároveň možno kombinovať, potrebné teplé tričko a sveter spolu s vestou pre kratšie akcie a podobne.

Ruka v ruke s chladným počasím musí prísť otužovanie. Po nejakom tom tréningu budete prekvapení, že aj pri nízkych teplotách môžete ísť trebárs len v tričku, keď nie je veterno, alebo ste priamo v lese, kde vás chráni pred vetrom porast. Dávajte si tiež pozor na vznik omrzlín. Miesto, kde omrzliny vzniknú sú najskôr bielo (odkrvené). V tomto štádiu sa to dá ešte zachrániť. V zime tiež trpíte nedostatkom vitamínu, pretože máte nedostatok rastlinnej stravy. Pre urovnanie hladiny vitamínov si uvarte čaj z borovicového ihličia alebo šípok. Alebo jednoducho použite vitamínové komplexy z lekárne. Vitamíny zlepšujú celkovú kondíciu, ako fyzickú tak aj psychickú. Stačí keď počas akcie využijete tretinu odporúčanej dávky, ale lepšie je samozrejme zelenina a ovocie prijímané vo vegetačnom období. Všetko pôsobí profylakticky proti chorobám rôzneho druhu. Opäť nezabudnite dopĺňať tekutiny. Síce je zima, ale s dehydratáciou je to rovnaké ako v lete, ak nie horšie. Nedostatok tekutín spôsobí pokles krvného tlaku a tým horšie prekrvenie končatín a následné omrzliny.

Snažte sa pri pochode príliš nepotiť. V mraze musíte pracovať takpovediac na hranici potu, aby na vás vlhkosť spôsobená potením nezmrznuté. Ani vaši potenciálni prenasledovatelia sa nebudú pohybovať rýchlejšie, pretože potom jednoducho stačí vyjsť na otvorenú krajinu a mráz urobí svoje.

 

3. VLHKÉ - Podľa mojich skúseností je vlhko horšie ako chlad alebo teplo. A úplne najhoršie je keď sa vlhko skombinuje s teplom alebo zimou. To je potom naozaj hrôza pripadáte si ako v džungli. Leje z vás pot, ktorý hneď chladne a vy ste zrelí tak na zápal pľúc. V tomto prípade je lepšie menej sa obliecť a ísť pomalým pochodom. Keď je vlhkosť naozaj vysoká môžu sa prejaviť nejaké kožné choroby. Obzvlášť potom na nohách. Noste so sebou suchú sadu oblečenia, ktorú si oblečiete pred spaním. Zvlášť si vezmite viac ponožiek a zásyp na nohy ktorý používajte keď idete spať.

 

4. Dážď a sneh - Ak prší alebo sneží musíte si dávať pozor, aby ste úplne nepomokli. V lete je to jedno, môžete premoknúť a potom sa prezlečiete bez veľkých problémov. Avšak v takom tom počasia na nič, čo znamená teplota od mínus štyroch do plus štyroch stupňov Celzia je to už o niečom inom. To už si len tak nemôžete dovoliť premoknúť až na kosť. A potom až prestane pršať (snežiť) sa prezlečiete alebo usušíte a ide sa ďalej. To by sa vám mohlo vypomstiť peknou chorobou alebo aj podchladením a trebárs aj následnou smrťou!

 

Existujú tri možnosti ako tomuto predísť:

 

a) použiť pláštenku alebo pončo . Túto možnosť moc neodporúčam. Síce nezmoknete, ale v pláštenke je pekelné teplo a vy ste úplne rovnako mokrý ako keby ste zmokli, alebo musíte použiť pláštenku, ktorá umožní prúdenie vzduchu.

b) nájsť si vhodný úkryt kým sa zrážky preženú. Celkom dobrá možnosť, ale nie vždy nájdete nejaký úkryt.

c) zbudovať si provizórny úkryt napríklad zo smrekového chvoja. Táto možnosť je ale zdĺhavá. Môže sa tiež stať že budete premočení prv než niečo postavíte. Toto neodporúčam.

d) na vhodnom mieste si založte oheň. Ale poriadny, žiadny plamienok ako od zapaľovača. Vrchné vrstvy umiestnite k ohňu tak aby schli rýchlejšie ako mokli. Hlavne ich prosím vás nehoďte do ohňa. Sami si len tak v tričku sadnite k ohňu. Vplyvom tepla ktoré vydáva oheň vám nebude zima a dokonca budete aj celkom suší. Musíte sa naučiť kde je vaša hranica.

e) čiastočne vám pomôže naimpregnovať si vrchné vrstvy odevu. Žiadna sláva to ale nie je.

f) môžete rýchlo zbudovať provizórny prístrešok z celty a pár kúskov povrazu. Ja takú vec používam miesto stanu.

 

5. Vietor - To je ozajstný sviniar. A ešte viac keď premoknete a až potom začne fúkať. Hlavne preto som vás o niečo vyššie tak povzbudzoval, aby ste sa bránili premoknutiu. Možno tomu ani nebude veriť, ale keď ste premočení a začne fúkať silný vietor strácate teplo 27x rýchlejšie ako normálne. To potom ani neviete ako a už ste podchladený. Ak stojíte na mieste tak sa pred vetrom dá spoľahlivo brániť zabalením do survival Blanket , oblečením pláštenky alebo zbudovaním provizórneho úkrytu. Keď ste v pohybe je dobré mať oblečenú parku alebo kabát s nejakou vložkou (najlepšie kožušinovou). Nezabudnite tiež na pokrývku hlavy. Hlavou totiž prúdi jedna tretina krvi, a to už je pekný "chladič". Najlepšie je kukla s otvorom na oči a pusu. A najviac kapucňa na bunde.

Snažte sa zvykať a odolávať vplyvom počasia ako to len pôjde. Potom budete vo výhode. Hlavne v zime nebudete musieť chodiť tak nabalení, bude sa vám lepšie pohybovať. A tiež odoláte všelijakým chorobám. O počasie by sa asi dala napísať celá kniha, preto sa zmieňujem len o najdôležitejšom. Verte sami sebe, svojmu telu a prírode.