7 - Získavanie a príprava potravy

20.05.2010 19:40

Jesť nemusíte niekoľko dní. Potrava nie je vašou prioritou. Najprv si musíte zaobstarať vodu a ďalšie veci, ktoré som popisoval v minulých článkoch. Avšak po zohnaniu týchto najdôležitejších vecí sa hodí trocha jedla do žalúdka. Pozdvihne to vašu psychiku a netrpíte kŕčmi brucha z hladu.

Čo sa hladovania týka z vlastnej skúsenosti musím priznať, že som to  trénovali len raz po dobu asi šiestich dní. Celkom to ide. Neskúšajte to v lete. Najlepšie je jar. Kŕče sa dostaví asi po dvoch dňoch, keď si myslíte, že môžete jesť normálne. Nič moc.

V letnom období je zháňanie potravy v našom klimatickom páse celkom jednoduché, hoci podľa niektorých špecialistov sa v prostredí  našom podnebia nedá zohnať takmer nič. No, ak sa o to nepokúsite, celkom iste nič nezoženiete. Ale majme na pamäti, že do špecialistov máme ďaleko, nepoznáme ich názory a začíname. Našou snahou teda je nikdy nič nevzdať a proste to skúsiť. Dajú sa zbierať rôzne bobule ako sú lesné jahody, čučoriedky, maliny a černice. Môže vám pomôcť aj zber húb. Ale zbierajte len huby, ktoré naozaj poznáte. Mohli by ste sa tiež priotráviť alebo zabiť. Ďalšou možnosťou je lov rýb. Poslednou možnosťou je lov divokej zveri. Neodporúčam. Po prvé vás môžu zraniť. Po druhé ich nedokážete zjesť naraz a so zvyškami budete mať len problémy. Oveľa lepšie je loviť malé zvieratá ako sú ježkovia a veveričky. Potom je tu ešte jedna možnosť. Zber hmyzu. Jesť sa dajú napríklad osmažený mravci, osmažené zadočky včiel zbavené žihadla alebo treba osmažené muchy. Pre spríjemnenie dlhých večerných chvíľ si môžete uvariť čaj z lístia černíc. To jednoducho necháte vyvariť asi päť minút vo vode nad ohňom. Potom lístia vylovíte a čaj je hotový. Dá sa osladiť napríklad medom. Pri jeho získavaní však veľký pozor.

V zimnom období je to o veľa zložitejšie. Zo zberom bobúľ je to v zime ťažšie. Všetky drobné zvieratá ako ježkovia a veveričky sú ukryté a spia zimným spánkom. Takže Vám zostáva lov vysokej zveri (srnky, jelene, daniele). To som vám v letnom období nedoporučoval, ale v zime je to iné. Pretože za prvé nič iného nezoženiete a za druhé v zime väčšinou mrzne, takže mäso bude ako v mrazáku. Tým pádom sa neskazí tak rýchlo. Ako túto zver uloviť si prečítajte v nejakej príručke zameranej na túto tému. Ale mal by som pre vás upozornenia. Nikdy ale naozaj nikdy nesťahujte z kože a nevyvrhujte zver v mieste vášho stanovišťa. Chce to trochu náturu, pretože keď už zviera ulovíte a nepoznáte jeho anatómiu musíte ho doslova popraviť mnohými údermi a nožom. Napríklad srnky dokážu plakať ako malé dieťa. Musíte byť naozaj hladní, aby ste taký čin mohli sami v sebe ospravedlniť. Preto, okrem iného, tak to robte mimo miesta vášho pobytu a tiež, aby ste neprilákali zvieratá ako líšky, v niektorých oblastiach vlky alebo dokonca aj medvede. Druhá možnosť je lov rýb. Tie v zime lepšie berú. Jediné čo vám to môže prekaziť je moc silná vrstva ľadu. Je treba zdôrazniť, že nejde o pytliactva tj. lov zveri alebo rýb za účelom obohatenia sa (to je trestný čin), ale o získanie potravy potrebné na prežitie v núdzovej situácii. To znamená, že ak si podobné aktivity chcete vyskúšať, musíte tak urobiť so súhlasom vlastníka danej lokality a s jeho písomným súhlasom.

Ak to nevyskúšate, zrejme potravu nezískate, až to budete potrebovať.

                                              

Takže len pár bodov:

- Nikdy neodmietnite potravu, ktorá sa vám ponúka, čo znamená, že ak narazíte na jahody v lese, proste ich bez odkladu zjedzte (to platí pre všetky potraviny na ktoré narazíte) aj keď so sebou nejaké potraviny nesiete. Tie sa totiž môžu hodiť neskôr.

- Potraviny jedzte v takom poradí, v ktorom sa kazia.

- Je dobré mať so sebou cukor alebo čokoládu (kúsok). Keď je najhoršie dodá rýchlo potrebnú energiu.

- Trochu soli unesiete a upraví vám chuťovo inak nejedlej potraviny.

- Ak budete loviť musíte tak robiť proti vetru a len v ponožkách alebo bosí.

- Dbajte na skladbu potravín. Iste potrebujete mäso (bielkoviny) ale aj zeleninu a ovocie (vláknina

uhľohydráty a ďalšie). Vitamíny udržujú dobrú kondíciu tak fyzickú, tak aj psychickú.

- Ak sa domnievate, že je vám zima z hladu, spomeňte si na heslo „Zima je stav mysle“. Myslím, že to platí aj pre hlad - v obmedzenej miere samozrejme.

Všetká strava okrem bobúľ sa musí upraviť nad

ohňom . Niektoré huby sú dokonca jedovaté dovtedy kým sa tepelne neupravia. A pokiaľ ide o mäso tak to tepelnou úpravou zbavíte parazitov a chorôb. Rovnako tak to platí, ako to už viete z mojich predchádzajúcich článkov u vody . Nemyslite si, že v prírode získané a varené potraviny sú ktovieako dobré.

Lovenie zveri je práca ťažká rovnako ako lovenie rýb. Nepanikárte a spomeňte si na všetky spôsoby, aké poznáte a ak žiadne nepoznáte naučte sa ho. Ak ste si mysleli, že vám predstavím plejádu receptov na kulinárske hody, potom ste sa zmýlili. Všetko musíte skúsiť sami. Najskôr sa naučíte rastliny , bobule, huby a ďalšie možné potraviny, poznať a tiež sa musíte naučiť variť najprv doma a potom v prírode. Prajem vám veľa šťastia, pretože to je strastiplná cesta. Prvá a najdôležitejšia vec je, že nikdy neviete čo vás čaká a na každú výpravu vychádzate s tým, že sa vám nič nestane, ale to nie je pravda. Preto sa pripravujete aj keď to treba nikdy nebudete potrebovať, môžete pomôcť druhým. Šťastie praje pripraveným. Ak budete zo začiatku zháňať oheň, vodu a niečo k jedlu, zrejme sa nepohnete z miesta. Nezabudnite, že v situácii prežitia sa musíte tiež pohybovať, ak nie je nádej pre vašu záchranu. A ak áno, je lepšie zostať na mieste a urobiť si život čo najpohodlnejším, čo sa netýka len potravín. Ale nezúfajte. Máte sebou jednu vec o ktorej trebárs ani neviete, že ju máte a tou je váš mozog. Najúžasnejšia vec pre záchranu života a súčasne tá najstrašnejšia zbraň čo svet svetom stojí.

NIKDY, ALE NAOZAJ NIKDY NESKÚŠAJTE LOVIŤ ZVIERATÁ LEN TAK PRE ZÁBAVU. Z KAŽDÉHO UŽ ULOVENÉHO ZVIERAŤA SPOTREBUJTE VŠETKO ČO POTREBUJETE . K prírode sa správajte s úctou a chránte ju.