8 - Stavba núdzového príbytku

20.05.2010 20:12

Postaviť nejaký príbytok v podmienkach survival nie je zložité a v mnohých situáciách vám môže zachrániť život. To za tie cca dve hodinky námahy stojí, nie?
 Najjednoduchšia možnosť je postaviť si stan, ktorý si prinesiete so sebou. Je nepremokavý, neprefúkne a postavíte ho za desať minút. Ale je to 2,5 kg záťaže. A navyše málo kedy u seba máte stan, takže keby niečo, tak vám teraz popíšem ako si vybudovať prístrešok z darov prírody.

Najlepšie možnosť je, keď je nablízku nejaká jaskyňa alebo dutina v skale. Nemôžeme ale počítať s tým, že budete mať také šťastie. Lepšie je šťastiu trochu pomôcť. Takže ideme na pár tých pracnejších možností ...

To najlepšie čo vám môžem v daných podmienkach odporučiť je klasický áčkový prístrešok. Je podobný stanu, ale stopercentne z prírodných materiálov.

1) Na mieste zvolenom pre stavbu prístrešku (musí byť medzi dvoma stromami, neskôr uvidíte prečo) najprv nahromadíme veľa chvojiny. Môže byť zelená alebo suchá. Ide hlavne o izoláciu od zeme. Čím väčšia vrstva tým teplejšie vám bude. Takáto vrstva je dobrá aj v prípade, že nemôžete príbytok postaviť.



2) Na vopred zmieňované dva stromy prirobíme kladu, ako oporu pre strechu.

Pre upevnenie môžete použiť nejakú šnúrku z bundy a alebo korene ihličnanov. Tie sú pevné a pružné. Niečo ako "drôt". Potom do tvaru A opierame polená ako strechu.

Pre istotu je zabodávajte do zeme, aby vám prístrešok nespadol na hlavu. Hlavne nezabudnite, aby bol prístrešok dlhší než vy!!!


3) Na strechu improvizovaného príbytku nahromadíte chvojinu, ktorá nepustí vodu do vášho príbytku. Jeden z koncov upchajte čečinou (nebude skrz prístrešok prefukovať vietor a vy nebudete strácať telesné teplo, je to veľmi dôležité). U zeme to môžete vylepšiť machom. A prístrešok máte hotový.

  

Ak sa stane, že nenájdete dva vhodné stromy, je možné vystačiť si s jedným. Do tohto stromu urobíme zárez. A kladu, ktorá nesie strechu nasmerujeme k zemi po uhlom asi 25 - 30 stupňov. V mieste, kde sa klada stýka so zemou ju pevne ukotvíme aby sa neskotúľala do strany a tým nám nezborila celý prístrešok. Nezabudnite, že v dôsledku skosenie budete potrebovať dlhší nosnú kladu.

 

   V prípade, že ste na horách a je dostatok snehu môžete sa jednoducho zakopať. Existujú dva spôsoby.

1) Vykopať nepriechodné tunely v závejoch.

2) Vykopať štvorcovú dieru do hlbokého snehu a potom sa dať do kopania tunela. Vôbec najlepšie je vyrezať sneh pílkou. Prirodzene, že sneh musí byť dostatočne ťažký. Keď je k dispozícii iba prašan, musíte ho nahádzať asi na dva metre vysokú hromadu a tak 8 hodín počkať až sneh zľahne. Spomínaný tunel musí byť dlhší ako vaše telo a v strope je nevyhnutný vetrací otvor. To kvôli tomu aby ste sa neudusili. Často sa v takýchto príbytkoch zapaľuje sviečka, ktorá signalizuje dostatok či nedostatok kyslíka. Nezabudnite, že strop takéhoto príbytku musia zahladiť, aby na vás z výstupkov napadali kvapky vody! Ako vidíte nie je na tom nič zložitého a môže vám to zachrániť život (Obr.6).

V takomto príbytku pod snehom sa dá dokonca urobiť oheň. Nezabudnite však na poriadny komín (v našom prípade diera v prístrešku na vzduch), inak sa priotrávite oxidom uhoľnatým! Tento oheň určite nenechávajte horieť, keď spíte!



Avšak mojím najčastejšie používaným príbytkom je prostá celta uviazaná na všetkých rohoch k stromom so sklonom, prostý prístrešok. Pred nim založím oheň. Ak neprší s obľubou vyhľadávam skalné výstupky na ktoré svietilo Slnko. Pekne hrejú, sú suché a preto sa nad nimi nezhromažďuje otravný hmyz. Výhľad na nočnú oblohu je prekrásny a báječne sa vyspíte.