Batoh

27.05.2010 08:52

Batoh
Je dôležitou súčasťou výzbroje, umožňuje nesenie ďalšej výstroje, výzbroje a potravín. Z vlastných skúseností viem čo to je mať zlý batoh a ešte horšie zle zabalený. Dokáže to zničiť nielen zážitok ale aj telo.
Pri výbere batohu treba mať na zreteli, že práve batoh ponesiete počas presunu na chrbte , a preto by mal byť čo možno najpohodlnejší. To ako pohodlne sa Vám batoh ponesie závisí hlavne od prevedenia jeho nosného systému. Úlohou nosného systému je prevzatie hmotnosti nákladu a jej rozdelenie do bederného pásu a popruhov. Dôležitou súčasťou nosného systému je výstuž. Tá umožňuje redistribuovať záťaž do nosného systému.

Podľa prevedenia nosného systému môžeme batohy rozdeliť na:

Batohy bez konštrukcie
Najčastejšie ide o batohy menšieho objemu, ale občas sa objavujú aj väčšie batohy. Batohy tohto typu majú iba minimálnu konštrukciu alebo žiadnu. Konštrukcia býva zameraná hlavne na od vetranie chrbtu, než na distribúciu hmotnosti. Výhodou týchto batohov je to, že sú ľahké, skladné a relatívne lacné. Nie sú však určené na nosenie ťažších nákladov a na dlhšie pochody.

Krosne
Sú určené na nosenie veľmi ťažkých nákladov, pretože majú pevnú konštrukciu, ktorá dokonale zabezpečuje rozloženie hmotnosti nákladu. Ich nosný systém sa dá veľmi efektívne vyladiť podľa hmotnosti nákladu. Majú veľký objem. Hlavnou nevýhodou je, že krosne sú menej stabilné v teréne, sú široké a ťažkopádne.

Batohy s konštrukciou
Sú najvhodnejšie pre pobyt v prírode, ide o typy batohov vybavených vnútornou konštrukciou. Ich výhodou je, že umožňujú lepšie spojenie nosiča s batohom, sú vhodné aj do náročného terénu, pretože neobmedzujú pohyblivosť a nie sú zbytočne široké.
Pri výbere batohu si treba uvedomiť, že záťaž do 20kg je schopný komfortne odniesť na Vašom chrbte takmer akýkoľvek batoh s nosným systémom a konštrukciou. Preto ak nenosíte ťažšie náklady, nemá zmysel investovať do drahých super odolných expedičných batohov. Batohy s konštrukciou sa skladajú z tela batohu, konštrukcie, ktorá preberá a sústreďuje hmotnosť nákladu do nosného systému, bederného pása a nosných popruhov, ktoré zabezpečujú pripojenie batohu k telu človeka.

 

Pri batohoch s vnútornou konštrukciou sa najčastejšie používa konštrukcia z dvoch paralelných duralových pásov alebo trubiek zasunutých do tunelov medzi telom batohu a mäkkou penovou podložkou. Pri niektorých typoch batohov sa kovové výstuže dajú vybrať pre prípad prania batohu v automatickej práčke.

 

Konstrukcia z dvoch paraelnych duralovych listov

Pri niektorých typoch batohov sa používa konštrukcia z duralového pásu alebo trubky v tvare písmena T.

 

 


Popis batohu:

Aj najkvalitnejší batoh, ak je zle zbalený, nebude na Vašom chrbte sedieť pohodlne, bude Vás omínať. Navyše pri chôdzi môže nastať kývanie batohu, ktorého dôsledkom je pomalé rozodieranie popruhov a materiálu, prípadné odreniny a otlaky Vaše ho chrbta. Tu je zopár rád ako správne batoh zbaliť:

Na spodok batohu patria najľahšie veci, ktoré počas dňa nie sú potrebné, napríklad spací vak, oblečenie na noc.

Čo najbližšie ku chrbtu patria najťažšie predmety ako sú sekera, konzervy, nádoby s vodou, varič, jedálna miska.

Ostatný priestor je určený pre stredne ťažké veci a veci, ktoré potrebujete počas presunu napríklad pršiplášť, sveter, baterka.