Deti ako také

17.05.2010 17:41

4 ročné dieťa je videné 10 km od svojho bydliska, neskôr ho nájdu ešte ďalej.

Na otázku "prečo išlo tam a tam", dieťa odpovedalo : tu sme boli so starým otcom na traktore !!!

 

Ponaučenie :

Dieťa je nevyspitateľné !!! Na dieťa číha veľa nebezpečenstiev - autá, vlaky, vodné toky, vodné nádrže, "ľudia", rôzne terénne riziká, poveternostné vplyvy, zvieratá a pod.

   

Poznámka :

Prvotným cieľom bolo spracovanie témy "stratenie sa v lese" pre malé deti ( cca. do 8 rokov ). Nakoniec sme túto tému spracovali komplexnejšie - "základný survival v kocke", kde sú informácie a návody vhodné aj pre staršie deti, resp. pre dospelých - rodičov.

Záleží iba na vás, čo vyskúšate s deťmi v prírode, a čo nie, ale pamätajte, čo si raz dieťa reálne vyskúša, na to nezabudne, v podvedomí mu to zostane a v krízovej situácii si to automaticky vybaví.

 

Mám na Vás dve prosby :

Ak viete doplniť túto tému, budeme povďační za každú rozumnú pripomienku a doplnenie, pretože ak tento článok niekedy pomôže čo len jedinému dieťaťu, alebo dospelému prežiť opisovanú núdzovú situáciu, bude to MOC fajn. Aj vaša pripomienka a rada môže byť tomu nápomocná, preto neváhajte a dopĺňajte túto tému, vďaka !!!

 

Prosíme rodičov, aby svojim deťom, deťom svojich známych a priateľov prakticky priblížili uvedenú problematiku. Dieťa, ktoré bude takto oboznámené, veríme, že sa ani nestratí !!!

 

Slovo na úvod vo všeobecnosti :

 

Hocikto sa môže stratiť, dospelý aj dieťa.

 

Ak sa stratíte, priznajte si to! Stať sa to môže každému! Používajte hlavu, hlava je vašou najlepšou pomôckou na prežitie, nesmiete "stratiť hlavu"!

Nedovoľte sa deťom prechádzať po lese samým! Dieťa veľmi ľahko zíde z cestičky, preto je potrebné deti viesť k tomu, aby vždy zostali na cestičke - na chodníku!

 

Príprava dieťaťa pre prípad jeho zablúdenia v lese, a čo potom ak... :

 Každé dieťa musí byť pripravené na situáciu, že sa stratí v lese. Pripravenosť a informovanosť dieťaťu pomôže lepšie psychicky zvládať jeho ťažkú situáciu. Psychická odolnosť dieťaťa na túto situáciu je najdôležitejším faktorom pre nájdenie dieťaťa v dobrom stave ( živé ).

Odtlačok detskej obuvi : nechajte dieťa prejsť po hliníkovej fólii položenej na mäkkom podklade, koberec, uterák a pod., na odtlačok napíšte meno dieťaťa. Takto sa rýchlo odlíšia stopy strateného dieťaťa v teréne od ostatných stôp. Takto sa rýchlo môže určiť smer cesty strateného dieťaťa a ušetrí sa niekoľko hodín času.

Ak sa stratí dieťa, je potrebné to nahlásiť čo najskôr! Oblasť pátrania sa rýchlo zväčšuje plynúcim časom do začatia pátracej akcie. Rýchle nasadenie SAR tímu ( tímov ) a dobrovoľníkov je druhým rozhodujúcim faktorom pre úspešnosť pátracej a záchrannej misie!

Neskoré nahlásenie je veľmi nebezpečné, obzvlášť za zlého počasia, keď stopa sa rýchlo stráca a podmienky na prežitie strateného dieťaťa sú veľmi zlé.

 

Psychika dieťaťa :

Strach detí pred tmou, zvieratami, neznámymi zvukmi je dôležitý faktor vzniku paniky, ktorá môže spôsobiť bezhlavý útek ( beh ) dieťaťa. Dieťa musí vedieť, že v lese nie je zviera, ktoré by ho chcelo zraniť. Musíme mu to povedať, v inom prípade to nebude vedieť! Deti nestrašíme tmou a strašidlami!

 

Niektoré deti sa boja cudzích ľudí a ľudí v uniformách a nereagujú na ich krik. Veľa detí sa dokonca schová pred pátračmi!

Pátranie sa niekedy minie účinkom, keď sa dieťa hanbí, že sa stratilo, a keď sa obáva potrestania.

Dieťa si musí byť isté, že sa rodičia nebudú hnevať! Ale to musia rodičia svojmu dieťaťu povedať a vysvetliť skôr, ako sa dieťa stratí, potom je už neskoro!

 Ak deti veria v šťastný návrat, budú pokojnejšie, menej vydesené, sú menej náchylné na paniku a usilujú sa o to, aby boli nájdené.

 

Začiatok pátrania :

Rodičia buďte pripravení na "výsluch"! Stopa, ktorá vedie k nájdeniu vášho dieťaťa v dobrom stave obyčajne pochádza od rodiny a priateľov, ktorí sú na mieste činu a otvorene a pravdivo odpovedajú na všetky otázky kladené šéfom pátrania, resp. jeho zástupcom.

Pamätajte, aj ten najmenší detail môže byť kľúčový, preto ho povedzte hneď! Nič nezatajujte! Všetky informácie sú dôverné, preto sa nemusíte obávať ich zneužitia.

 

Dieťa sa stratilo v lese...

Každému dieťaťu sa môže stať to, že sa stratí v lese. Odbehne ďalej, pomýli si spiatočnú cestu a zablúdi ešte viac ( hlavne ak je v neznámom teréne - na výlete, na dovolenke s rodičmi a pod. ). Je veľmi prospešné oboznámiť deti s tým, ako sa majú správať v takejto nepríjemnej situácii. Informované dieťa si spomenie na poučné slová svojich rodičov, bude vedieť, čo má robiť a hlavne to, že ho budú hľadať a že ho URČITE nájdu !!! Toto je najpodstatnejší faktor pre dieťa - pocit istoty : "Hľadajú ma a nájdu ma, nemám sa čoho obávať".

 

                                                                                    Dôležité doporučenie :

                                                Ak sa stratí dieťa, resp. iná osoba v lese, okamžite volajte

                                                Kynologickú záchrannú službu na tel. čísle : 0905 962 591 !!!

    Hľadanie strateného dieťaťa, resp. osoby profesionálnym psom je vysoko efektívne. Čím skôr je pes nasadený                             na stopu, tým je väčšia pravdepodobnosť rýchleho nájdenia dieťaťa, resp. stratenej osoby.