Test na výber noža 1

23.05.2010 17:32

Obrátil sa na mňa jeden známy s dotazom, aký nôž by som odporučil jeho dvanásťročnému trampovi. Základná požiadavka bola na jeho (a) dostupnosť, (b) kvalitu a (c) cenu - chlapci predsa len občas niečo stratia alebo zničia. Z pôvodne jednoduchého zadania sa postupne vyvinul test 15 nožov (prečo vyberať nôž jednoducho, keď to ide zložito ...).

1. Zatváracie

Z hľadiska dostupnosti som výber nožov orientoval na tie, ktoré možno kúpiť v domácich potrebách, železiarstva, športu a Armyshopu. K nim som potom pridal niekoľko kúskov domácej značky, čo dom dal a známi požičal. Z hľadiska kvality sme sa zhodli na tom, že zatvárací  by mal mať poistku a nemal by byť ani moc tupý, ale na druhú stranu ani ostrý ako britva, aby sa tie nemotorné detské ruky tak ľahko neporezali pri obyčajnom otváraní či manipuláciu s nožom. Cena bola stanovená okolo 500 Sk. Uvádzam starú menu nechcelo sa mi preratúvať euro.



  test1.jpg

Na výber a hodnotenia noža bola dôležitá jednak čepeľ (tvar, veľkosť, hrúbka), jednak rukoväť a rúčka (veľkosť, príjemný úchop, materiál). Z ďalších vlastností som vzal do úvahy hmotnosť, spôsob otvárania, typ poistky, doplnkové vybavenie (puzdro, ďalšie čepele). Cieľom testu nebolo vybrať ten jeden jediný dokonalý a ideálny nástroj, ale skôr urobiť určitý prehľad vhodných nožov podľa ich prevažujúceho použitia. Tým je predovšetkým krájanie chleba a konzumácia výdobytkov moderného potravinárskeho priemyslu, to všetko riadne a pokiaľ možno trvanlivo zabalené do všemožných mištičiek, téglíkov, atp.. Nôž však musí poslúžiť aj odrezanie a zaostrenie prútu na opečenie špekáčikov, či k orezaniu ceruzky.



  t2.jpg
 
Pôvod a orientačná cena testovaných nožov
Cenným zdrojom testovaných nožov sa stal Armyshop, kde sme za 190, - Sk nasnímali hneď tri nože uvedené v tomto teste. Prvé atrapy boli na pohľad veľmi príjemný a robustný čínsky nôž (foto. č 1, netestované), ktorému sa po cca 10 minútach štiepania triesok začala samovoľne zatvárať čepeľ bez ohľadu na poistku. Preto sme ho ihneď vymenili za ďalšiu čínsku atrapy zn. Boda Stainless (foto. č 3), u ktorej ešte počas testu vypadol čap pri mazaní čerstvého chleba studeným maslom. Poslednou výmenou sme získali nôž Fox (foto č 6), ktorý zatiaľ drží dobre. Ďalej sú do testu zaradené dva veľmi populárne a bežne dostupné nože značiek Opinel (Francúzsko, foto 2) a Victorinox (Švajčiarsko, foto. 4). Hoci nie som priaznivcom klasických úzkych čepelí, máme v teste zastúpené značky Herbertz (Nemecko, foto 7), Mammut (foto 8) a ďalšie bezmenný zatvárací nôž Stainless China (vietnamská tržnica, foto č 0). Test ukončuje značkový nôž Nieto (Španielsko, foto č 9), viacčepeľový Mikov (foto 10) a väčší Mikov s parohom, ku ktorému dodáva výrobca ako bonus kožené puzdro, a ja som pre zaujímavosť pridal o 30 rokov staršieho bračeka (foto 13 a 14). Na záver testu som ešte dostal ako darček dvoch číňanov značky Maxa, jeden je kópiou Spyderca Delica (foto 11), druhý má tvar čepele tanto s jednostranným čiastočne zubatým ostrím (foto 12). Nové nože boli nabrúsené z výroby, používané nože sme pred testom obtiahli na keramike, aby sa oživilo ostrie.



  t3.jpg

Rez
Pre hodnotenie "reznosti" som vymyslel tzv. "špuntovi" test. Tento porovnávací test vyhodnocuje silu (1 kg = 10 N) potrebnú k prerezaní špuntu od fľaše s vínom. Vzhľadom na podmienky porovnávania (na kolene) nie je exaktne presný, dáva skôr orientačnú informáciu, je však v bežných domácich podmienkach dobre opakovateľný. Jeho princíp spočíva v tom, že na osobnej váhe odhadneme silu vynaloženú na prerezaniu špuntu, a to do 10-12 kg len tlakom, potom miernym ťahom (treba zaznamenať dĺžku ťahu v cm). Rez potom zhodnotíme na stupnici A - hladký, B - hrubý, C - prerušovaný, D - skrútenie, nedorezaný okraj, atp. Výsledky testu sme zhrnuli do nasledujúcej tabuľky (poradie je zostavené podľa rezivosti).

 

 

Značka

Hmotnosť, hrúbka čepele

Dĺžka čepele, noža

Oceľ

Sila tlakom a ťahom

Kvalita rezu

Cena Sk

Victorinox

80 g, 2,5 mm

8,5 –19,5 cm

Vinox

10 kg + 0 cm

A/B

600,-

Mikov (paroh)

125 g, 2,6 mm

8,5 – 19 cm

440A

10 kg + 0 cm

A

550,-

Mammut

128 g, 2,9 mm

9 – 20 cm

420

11 kg + 0 cm

C

400,-

Herbertz

200 g, 3 mm

10 – 22,5 cm

420

13 kg + 0 cm

B

550,-

Magnum

122 g, 2,5 mm

9 – 22 cm

420-440

13 kg + 0 cm

C

500,-

Opinel No 9

58 g, 2 mm

9 – 20,5 cm

Uhlíková

13 kg + 0,5 cm

B/C

260,-

Fox

172 g, 3 mm

10 – 22,5 cm

?

12 kg + 3 cm

B

190,-

Mikov (paroh)

132 g, 3,8 mm

8,5 – 19 cm

Uhlíková

11 kg + 5 cm

B

42 Kčs

Maxam

50 g, 2,5 mm

7 – 17 cm

China

13 kg + 2 cm

C/D

120,-

Nieto

130 g, 3 mm

7 – 16 cm

440C

14 kg + 2 cm

C

450,-

Mikov

58 g, 2,6 mm

6,5 – 16 cm

Nerez

15 kg + 1 cm

C/D

200,-

Boda Stainless

196 g, 2,8 mm

10 – 22,5 cm

China

15 kg + 4 cm

C

180,-

Stainless China

185 g, 3,1 mm

9,5 – 22 cm

China

15 kg + 4 cm

D

90,-

Maxam tanto

88 g, 2,4 mm

10 – 22,5 cm

China

20 kg

C

120,-



Hodnotenie: dĺžka a tvar čepele
Najčastejšie činnosťou je nepochybne krájanie chleba, vzhľadom k veľkosti bochníka považujem za minimálnu dĺžku čepele 9 cm. Domnievam sa, že pre potreby malých detí sú vhodnejšie čepele širšie so zaguľatenou špičkou. Ideálna pre naberanie paštéty a ďalších mazív bola čínska Boda (bohužiaľ sa na ňu nesmelo moc zatlačiť L, z nožov potom Nieto, Opinel, použiteľný je Victorinox. Úzke čepele sú vhodné skôr pre masochistický orientované jedinca (prepichnuté dno kelímku aj s dlaňou), popr. pre našich ázijských spoluobčanov zvyknutých na jedenie palicami - paštétu s nimi nenaberiete, a keď už, tak cestou na chleba spadne do lístia a obalí sa ihličím. Na druhú stranu – ak potrebujete vypitvať u pytliačeného pstruha, nie je nad klasiku.



  t4.jpg
 
Kvalita ocele
Čo jedinec, to názor. Všeobecne si myslím, že 420 až 440 (Nieto, Mikov) bohato stačí. Aj preto, že sa dobre a ľahko udržujú. Uhlíkovej ocele majú síce tendenciu hrdzavieť, ale keď sú dobre udržiavané, držia ostrie a netupia sa tak ľahko, ako treba Inox.

 
Tvar a veľkosť rukoväte / črienky
Hovorí sa, že najlepší nôž je ten, čo najlepšie padne do ruky. V tomto ohľade je vo veľkej výhode Opinel, ktorý vyrába niekoľko veľkostí, takže každý si môže vybrať na mieru dlane. Tiež tvar rukoväte Opinel je vhodný. Dobre tvarovanou rúčkou, ktorá sa v mokrej ruke nešmýka, má aj Victorinox. Veľkú škálu rôznych tvarov poskytuje Herbertz, a všeobecne armyshopové a tržnicové atrapy.

 
Poistka
Ťažko rozhodnúť, aká poistka je optimálna, či backlock (BL), linerlock (LL), či iné riešenie. U BL posadeného v zadnej časti nastáva niekedy problém s nechceným stlačením dlaňou. Roundlock Opinel býva spoľahlivý, ale nôž nejde otvoriť / zatvoriť, pokiaľ črienka napučí mokrom (Opinel je potrebné udržiavať v suchu). S bočnou poistkou Victorinox mám dlhodobo dobrú skúsenosť, naopak LL tlačí do malíčku. Mikov s parohov majú BL, ktorý trochu tlačí do chrbta dlane, výrazne sa to však zlepšilo.

 
Úžitková hodnota
Jednoznačne najlepšie úžitkovú hodnotu majú tzv. dôstojníckej nože s niekoľkými čepeľami. Sú ľahké, kvalitné, univerzálne. Je to však vykúpené vyššou cenou (Victorinox) a nutnosťou nôž občas poriadne vyčistiť od zvyškov potravín a naolejovať. Preto rad ľudí kombinuje malý a lacnejšie Mikov (otvárak, malé "núdzové" žiletky bez poistky) s väčším nožom na vážnu prácu. Je pravda, že Miková vyrába nože veľmi podobné Victorinox za asi polovičné ceny, a nie sú to nože zlé. Musím však upozorniť na druhú poistku (LL otvárača), ktorá dosť nepríjemne tlačí do šľachy malíčku. Mikov s parohov sa momentálne vyskytujú na trhu v niekoľkých verziách, jednoznačne odporúčam tie, ktoré sú na čepeli označené 440 alebo 440A. Bonusom týchto nožov je kožené puzdro. Pílka u súčasného modelu je kratšia, totožná s červeným typom (foto 10).
 
Celkové zhrnutie

Pre chlapca, ktorý nože nestráca, je asi najlepšou voľbou Victorinox, u ktorého možno nakombinovať potrebné želiezka. Tieto nože majú naviac (ako bonus) neoceniteľnú pinzetku na kliešte, triesky a podobnú otravnú háveď, ktorá sa táborník chytá. Chlapcovi, ktorý nože stráca, by som kúpil Opinel, alebo inú cenovo dostupnú alternatívu. Zďaleka by som sa vyhol cenovo atraktívnym čínskym atrapám z Armyshopu a tržníc, na ktoré musíte mať šťastie kus od kusu. A keď už, tak pri nákupe treba vyskúšať pevnosť poistky a čapu, a rozhodne si schovať účtenku na prípadnú výmenu. A ešte odporúčanie na záver - malého chalana treba naučiť, že nôž je nutné občas vyčistiť, naolejovať, a obtiahnuť na brúske alebo ocieľke. Že sa s nožom nehádže, alebo neotvárajú konzervy, snáď netreba zdôrazňovať. A ešte niečo - nezabudnite pribaliť do KPZ ( krabičky poslednej záchrany) čerstvú náplasť, ak ste kúpili klasickú čepeľ, tak radšej dve, a ceruzku s jódom ;-).