Vzory

17.05.2010 17:12

     Tento článok sa zameria na rôzne maskovacie vzory používané prevažne v miernom pásme, ale aj v iných oblastiach, načrtne vývoj vzorov a tiež spomenie najnovšie tzv. digitálne maskovacie vzory.

 
Vývoj maskovacieho vzoru:

V minulosti používané jednofarebné uniformy sa ukázali ako nedostatočné nakoľko neposkytovali potrebné maskovacie schopnosti. Podstatou maskovacích vzorov je ich schopnosť rozostriť (rozložiť) daný objekt, jeho obrysy. Objekt s nepravidelnými tvarmi je pre ľudské oko oveľa horšie rozoznateľný než klasický jednofarebný. Vyvinúť maskovací pre danú krajinu / oblasť je dlhodobá a nie jednoduchá záležitosť. Pri jeho vývoji sa vychádza z leteckých (prípadne satelitných) záberov krajiny, v ktorých sa predpokladá použitie vzoru. Následne sa tieto zábery uložia do počítača na ďalšie spracovanie – vyberajú sa farby s najväčším výskytom v danej oblasti. Potom sa zostavuje štruktúra vzoru – veľkosť škvŕn, početnosť, tvar, rozstupy. Zostaví sa niekoľko variánt vzorov, z ktorých sa potom vyberie ten najvhodnejší a zavedie sa do výroby. V novom vzore sa potom vyrábajú aj výstrojové súčasti.

 
Prehľad vybraných maskovacích vzorov (Európa a Severná Amerika):

Vz.97
Vzor používaný v OSSR. Zavedený v r. 1997. Vyrába ho firma Zekon, a. s. Michalovce. Skladá sa z nepravidelných škvŕn, ktoré sú tvorené zelenou, hnedou, pieskovou a čiernou farbou. Podobá sa na americký vzor Woodland (pravdepodobne slúžil ako predloha), má len trochu odlišné odtiene použitých farieb. Taktiež sa podobá aj na francúzsky F2, len vz.97 má menšie škvrny. V súčasnosti prebieha testovanie jeho digitálnej verzie, ktorá má byť zavedená v najbližších rokoch.

 
Central Europe F2
Maskovací vzor Francúzska (často známy aj ako CCE (Camo Central Europe)), po prvý krát použitý r. 1991. Je určený pre stredoeurópske oblasti, tomu odpovedá aj paleta farieb : svetlo hnedá, hnedá, zelená a čierna. Farby tvoria relatívne veľké škvrny. Je to veľmi univerzálny vzor, vzhľadom k veľkosti lepšie maskuje na väčšie vzdialenosti. Existoval i vzor Centre Europe F1. Ten je ale úplne rovnaký ako F2. F2 má len nový strih uniforiem.

 

 

DPM (Disruptive Pattern Material)   

Tento pôvodom britský vzor, patrí medzi najrozšírenejšie na svete. Používajú ho armády Veľkej Británie, Holandska, Nového Zélandu a ďalších. Bol používaný aj v Kanade a to až do zavedenia CADPATu r. 2001. Vznik tohto vzoru siaha do r. 1960, avšak nešlo ešte o pravé DPM, ktoré prišlo v r. 1968 pod názvom Pattern 68 (Pattern = vzor alebo model). Všetky ďalšie modely majú rovnakú štruktúru ako Pattern 68 a používajú aj podobnú farebnú paletu. Štruktúra je nepravidelná, pripomínajúca rýchle ťahy štetcom. Použité farby sú : piesková, zelená, hnedá a čierna. Pattern 68 je oproti novším verziám ladený dosť do hneda. V r. 1984 prišiel Pattern 84. Ten zásadne zmenil strih uniforiem, samotný vzor DPM sa príliš nezmenil, len sa stal viac zelenejším. Pattern 84 sa používal až do príchodu Pattern 94 v r. 1994. Zase sa zmenil strih uniforiem a tiež sa zmenili farby. Farby boli teraz vyvážené, tak že sa nedá povedať, ktorá prevažuje. V rámci programu "Soldier 95" začali byť vyrábané i uniformy z materiálu Rip-Stop. DPM je veľmi univerzálny vzor. Je vhodný do zalesnených terénov a taktiež  i do trópov. 


 

Flecktarn
Nemecký vzor. Je tvorený 5 farbami : čiernou, červeno-hnedou, olivovo-hnedou, šedou a pieskovou. Farby tvoria menšie, guľovité škvrny, ktoré tvoria väčšie jednofarebné oblasti. Práve vďaka tejto štruktúre sa nazýva flecktarn. Tento vzor má veľmi dobré maskovacie vlastnosti. Je vhodný po celý rok, najviac však na jeseň. Cez leto, kedy je terén takmer celý zelený, je oproti iným vzorom (vz.95, M84) v nevýhode. Napriek tomu sa jedná o jeden z najuniverzálnejších vzorov. Ako základ mal vzor, ktorý používali za 2. svetovej vojny, nechválne známe jednotky SS.

 

 

 


M84

Tento vzor, bol vyvinutý v Dánsku v r. 1984. Jeho celoplošné zavedenie do Dánských ozbrojených síl prebehlo až v r. 1990. Používa 3 farby: svetlo a olivovo zelenú a čiernu. Štruktúrou je veľmi podobný nemeckému Flecktarnu, ktorý bol pravdepodobne tiež predlohou. Čo sa týka využitia, je vhodný na jar a v lete, na jeseň kvôli použitým farbám trochu stráca.

 

 

 

M90
Medzi ostatnými vzormi je to celkom neobvyklý vzor. Jedná sa o švédsky vzor, vyvinutý na prelome osemdesiatych a deväťdesiatych rokov. Jeho farebná kombinácia (svetlo zelená, zelená, olivová a čierna), až tak neobvyklá nie je. Vzor samotný je tvorený veľkými mnohouholníkmi vďaka ktorým pôsobí veľmi hranato. Tento vzor používajú pozemné jednotky, ale aj letectvo, ktoré ním natiera svoje lietadlá. Niekedy sa môžeme stretnúť i s výrazom PANSAR, čo je názov tohto vzoru.

 

 

 

 

M21 LES
Ruský vzor. Používa zelenú, hnedú, pieskovú a čiernu farbu. Všetky farby majú chladný nádych. Vzor je určený predovšetkým pre mierne oblasti, s tým že je dobre použiteľný i v chladnejších oblastiach (kvôli inej flóre ktorá tam rastie, aj kvôli tomu ten chladný nádych). Farby tvoria nepravidelnú, zaoblenú štruktúru.

 

 

Vz.60
Vzor používaný ČSĽA od počiatku šesťdesiatych rokov. Tvoria ho hnedé až čierne ihly na šedom pozadí, s nádychom zelenej farby. Vďaka tomu ako vyzerá, je slangovo nazývaný "ihličky". Podobný vzor používalo napr. Východné Nemecko (len pozadie bolo tmavšie). "Ihličky" nie sú moc dobré maskovanie. Je to dané predovšetkým ich farbou, šedá je príliš svetlá na to, aby mala nejaké väčšie maskovacie efekty.

 

 

 

 

Vz.95
Vzor používaný v Českej republike od r. 1995. Je tvorený nepravidelnými, podlhovastými oblasťami zelenej, olivovej, hnedej a čiernej farby. Vzor je vhodný do prevažne zelených terénov. Je to ideálny vzor na jar, v lete a skoro na jaseň. Tento vzor nahradil Vz.85, z ktorého vychádza a je mu veľmi podobný. Vz.85 používali vojaci AČR hlavne na zahraničných misiách. Okrem týchto vzorov ešte existuje vzor zvaný "UNPROFOR". Tento vzor je praktický rovnaký ako Vz.95, len má iné farby. Zelená, je nahradená svetlo zelenou, ktorá je takmer piesková. Olivová bola nahradená tmavo zelenou. Vzor 95 sa vyskytuje ešte vo variante, ktorá je použitá na letných, poľných uniformách. Tento variant má trochu sýtejšie farby, ktoré sú ladené viacej do zelena.

 


Woodland
Tento americký vzor, bol zavedený v r. 1981 kedy vytlačil vzor ERDL (vyvinutý r. 1965 a používaný US armádou vo Vietname). Štruktúra vzoru je podobná ako pri ERDL, rovnaké sú aj použité farby (teda : zelená, piesková, hnedá a čierna). Tento vzor patrí spolu s DPM medzi najrozšírenejšie na svete. Vzory založené na Woodlande používa napr. Španielsko, Taliansko, krajiny Južnej Ameriky a ľahko upravenú verziu aj Slovensko. Tento vzor je možné používať po celý rok.

 

 


 

 

 

MULTICAMO

MultiCam je moderný do multi - prostredia maskovací vzor vyvinutý Crye Associates v spolupráci s US Army Soldier Systems Center (tiež známy ako laboratóriá US Army Naticka ). Vzor mal nahradiť 3-farebný púštny a lesný vzor, ale pôvodne prehral s univerzálnejším maskovacím vzorom v roku 2004, tieto bojové uniformy vidieť v armáde. Ale to bolo, od roku 2010 má byť znova nasadený. To je, už ho používajú niektoré americké špeciálne jednotky pre operácie a orgány na presadzovanie práva.
Americká armáda nedávno schválila použitie MultiCam pre ďalšie turné 173. výsadkovej brigády nasadenej v Afganistane.
Vývoj MultiCam s existujúcou britskej DPM bude prijatý do britskej armády ako Multi-Pattern - terén. MultiCam má pozadie farby hnedej až svetlo - hnedú a vápenná zelená. Miešajú sa medzi hlavnú časť ktorá sa skladá zo zelenej až žltkasto zelenej. A nakoniec tmavo hnedá a svetlo ružová škvrnitosť sa rozšírila po celom vzore. To umožňuje celkový vzhľad meniť od zelenkastej až hnedastej v rôznych oblastiach tkaniny. Aj keď má menšie škvrny vie rozdeliť väčšie pozadie plochy. To je aj ne – licencovaná kópia pôvodného vzoru, ktorý je mierne tmavšia alebo ružová alebo žltší tón a vytlačené na iné textílie s rôznymi vlastnosťami. To je zvyčajne inzeroval ako "MC" namiesto "MultiCam", a je niekedy označované ako "Multisham", "Multicamo" alebo "Ghost Camo".

Ďalšie ne – licencovaná kópie sa volajú Suez vzor. Veľmi podobný originálu MultiCam, je aj vzor používaný poľský špeciálnych jednotiek Grom, BOA a BOR (poľská tajná služba) vo svojej najnovšej uniformách.
Je to jeden z mála modelov, ktoré nie sú zvyčajne vyrábajú, ale sú ešte k dispozícii od renomovaných vojenských tvorcov vojenské uniformy a vybavenia. MultiCam je v súčasnej dobe používa v niektorých jednotkách armády USA Special Operations Command a niektorých súkromných vojenských dodávateľov. Niekoľko jednotiek 2. práporu americkej armády, 12. peší pluk. Niektoré miestne, štátne a federálne agentúry na vymáhanie práva, vrátane protidrogovej agentúry DEA. FAST tímy pôsobiace v Afganistane, ako aj ministerstva pre vnútornú bezpečnosť ICE SRT

 

 

Digitálne maskovacie vzory:

Prvý krát sa objavili na koncom sedemdesiatych rokov 20. storočia v obrnených jednotkách US Army, ale aj v Austrálii (pokusné nátery na leteckej technike). V tých časoch sa však neosvedčili a tak sa na približne 20 rokov vytratili z pozornosti. Digitálny vzor je ľahko rozpoznateľný podľa malých štvorčekov a obdĺžnikov, ktoré sú nepravidelne usporiadané. Dnešné digitálne vzory používajú spravidla 4 farby.

 

 

CADPAT (Canadian Pattern)
Vzor v súčasnosti používaný v Kanadskej armáde. Nahradil do vtedy používané a už zastarané olivové uniformy (a tiež britské DPM). Jeho vývoj skončil r. 1995 kedy sa aj začal testovať. Avšak zavedený bol až v r. 2001 nakoľko sa vyskytli problémy pri jeho výrobe (zastarané textilné technológie).

 

 

 

 

MARPAT (Marines Pattern)


Vývoj MARPATu nie je doteraz celkom objasnený. Hovorí sa, že USMC okopírovala kanadský CADPAT, ale aj to, že podobnosť MARPATu s CADPATom je len náhoda. Najpravdepodobnejšie zostáva, že USMC vyvíjali svoj vzor nezávisle od CADPATu. Avšak výsledky vývoje neboli podľa predstáv USMC a tak požiadali o pomoc kanadskú vládu. Tá s pomocou súhlasila a tak vznikol vzor veľmi podobný CADPATu, ale kvôli licenciám si USMC zvolila drobnejší vzor a iné farby.

 

ARPAT (Army Combat Uniform PATtern)

Univerzálny maskovací vzor (UCP), tiež sa označovaný ako ACUPAT ( Bojový jednotný model) je vojenský maskovací vzor ktorý v súčasnosti používajú v armáde Spojených štátov armáda na boj Jednotný vzor bol vybraný po niekoľkých laboratórnych aj terénnych testoch, ktoré prebiehali v rokoch 2003 až 2004. Jeho digitálny model je modifikáciou MARPATu. Neprajníci mu vravia aj plesnivý ražný chlieb

 

 

  

      Digitálne vzory dnes používa aj Fínska armáda a Čínska námorná pechota. Kvality digitálnych vzorov sú zrejmé aj vďaka tomu, že vzor CADPAT sa podľa jednej štúdie NATO stal najlepším maskovacím vzorom pre zalesnené oblasti. V budúcnosti sa počíta s ich zavedením aj u ďalších armádach sveta vrátane slovenskej (v súčasnej dobe prebieha testovanie nového digitálneho vzoru pre OSSR).