2 - Nôž a jeho využitie

19.05.2010 05:19

Dá sa použiť k práci, obrane i útoku. My sa budeme zaoberať iba jeho pracovným využitím. To je pre prežitie najdôležitejšie. Boj s nožom to už je iná vec. Ak chcete informácie o tomto využitie dajú sa zohnať v rôznych knihách alebo na internete.

1. Vyberte nože: ( klikni )

a) Nehľadiac na cenu alebo značku ( ukážka ponuky rôznych nožov )

b) veľkosť noža (osobne by som odporúčal malý "zatvárací" a veľký pevný nôž)

c) kvalita použitej ocele (najlepšie je kovaný nôž, tvrdosť 56 - 60 HRC)

d) nôž vám musí vyhovovať po ergonomickej stránke

2. Nôž musí byť veľmi ostrý!

Tak, že bez problémov prerežte list papiera. Ak si zakúpite kvalitný nôž, jeho čepeľ nie je príliš ostrá, dajte si ho nabrúsiť (k dobrému brúsiči).

Tvar vlastného ostria sa nesmie podobať písmenu V, ale mal by pripomínať dva priloženej valce väčšieho priemeru pri pohľade z čela. Takto nabrúsený nôž dobre preniká rezaným materiálom, vám uľahčí prácu (menej sa nadrete) a ak sa porežete, zranenia sa lepšie hoja.

3. Praktické využitie:

Nôž môžeme používať takmer na všetky činnosti ktoré sú potrebné na prežitie. Od lovu a sťahovanie zveri po opravy výstroja, prípravy ohňa a pokiaľ nie je nôž čiernení a môžeme s ním signalizovať ako so zrkadielkom. Teraz sa dostaneme k tomu prečo mať so sebou dva nože. Keď jeden stratíme, zostane druhý. Na rôzne práce sa hodí inak veľký nôž. Na sťahovanie zveri malý. Na hrubú prácu alebo na prácu v mraze pod -7 stupňov veľký . Malý nôž sa hrubou prácou ničí a pri práci v rukaviciach sa nedá otvoriť a zle sa drží - zvýšená možnosť zranenia alebo jeho straty. Keď už na to dôjde, veľký nôž sa dá použiť lepšie ako zbraň. Dá sa sním kosiť a štiepať drevo. To sa môže tiež hodiť keď nie je po ruke sekerka, či pílka. Tú je však dobre tiež mať so sebou pre uľahčenie práce s drevom (spracovanie drevného odpadu po ťažbe, štiepanie polien atď.). V každom prípade je lepšie mať viac nástrojov, ako ničiť jeden všetkými úkonmi. Hlavne tými na ktoré nie je daný nástroj určený.

4. Ostrenie noža:

Nôž ostrím pomocou brúsneho kameňa. Pod uhlom 20 - 30 stupňov prechádzame ostrím noža po kameni proti smeru ostria . Na každej strane počítame prejdenie, aby bolo ostrie rovnomerné. V poľných podmienkach sa dá núdzovo využiť vhodne tvarovaný obyčajný kameň, ktorý nájdete v lese ...

5. Bezpečná práca s nožom:

V prvom rade si rozmyslite čo vlastne idete robiť. Nikam neponáhľajte. Nikdy nerežte proti sebe ! Rez noža musí smerovať vždy od častí tela. Tým predídeme zbytočným dokonca aj smrteľným úrazom! Skúste si činnosť najprv doma nanečisto, poprípade si pohovorte o veci s niekým kto sa vyzná v danej problematike.

6. Prvá pomoc pri zranení nožom ( klikni )