Nôž - vynález ktorý ovplyvnil ľudstvo

19.05.2010 18:42

V minulom roku zorganizoval časopis Forbes (áno, ten ktorý zostavuje každoročne rebríček najbohatších ľudí planéty) anketu o 20 vynálezov, ktoré najviac ovplyvnili ľudstvo. Čitatelia časopisu, vydavatelia a odborná porota dali na prvé miesto, ako najvýznamnejší vynález ľudstva všetkých čias, nôž.

Nôž je jedným z našich najstarších nástrojov, používa sa viac ako 2 milióny rokov, je starší než moderný človek ako biologický druh na Zemi. Vyvíjal sa spolu s nami, menili sa tvary podľa potrieb a požiadaviek jednotlivých epoch. Nože nám pomáhali obstarávali potravu, pripravovať prístrešia, brániť sa a zabezpečiť si prežitie. Je to najspoľahlivejšie, najužitočnejší a najdôležitejší nástroj ľudskej histórie.

Ak sa pozriete na prvý dvadsiatku najväčších ľudských vynálezov, nájdete tam ďalších päť vynálezov, ktoré sú odvodené od nože: dláto, kosa, píla, meč, sústruh. Sú to aj nože, ale uspôsobené na konkrétne použitie.

Prvé nože (ostré nástroje) sa datujú do doby asi pred 2,5 miliónmi rokov a boli vyrobené predchodcami moderného človeka. Tieto kamenné nástroje boli vyrobené z ostrých úlomkov kameňa, ale prvý ľudia dokázali štiepať dokonalejšie nástroje a ďalším opracovaním im dodať ostrejší a rovnejší brit. Občas boli kamenné nože priviazané ku kosti alebo drevené rukoväte pre ľahšiu manipuláciu.

Asi pred 10 000 rokmi objavil moderný človek spôsob, ako vyrábať nože z medi a asi pred 5 000 rokmi remeselníci z Blízkeho Východu výrobu z bronzu. Tieto skoré nástroje sa už dosť podobali súčasným nožom, boli vytvorené z kusa kovu, ktorý bol naostrené z jednej polovice (čepeľ) a druhá zaoblená časť tvorila tŕň. Tŕň bol zasadený do kostenej alebo drevenej rukoväte, ktorá umožňovala pohodlné držanie. Neskoršie nože boli vyrobené zo železa a ešte neskôr z ocele.

Nože boli natoľko dôležitým nástrojom, že boli často majiteľom zdobené a vystavované na obdiv. V saskom Anglicku boli nože nazývať scramasax a boli nosené všade, pravdepodobne ako odznak, že nositeľ je slobodný muž, boli tiež často veľmi zložito zdobené. Jeden stovky rokov starý sa zachoval s dodnes s viditeľným nápisom "Gebereht owns me" na čepeli.

Hoci sa nôž používa hlavne na krájanie, sekanie a napichovanie, možnosti jeho použitia sú prakticky neobmedzené. Ale asi najväčší význam má nôž pri zaisťovaní (príprave) našej potravy. Po stáročia sú nože základnou pomôckou pre lov a štvrtenie mäsa.

A ak už bolo jedlo pripravené, nôž sa tiež používal na nabodávanie jedla a donesené do úst. Je samozrejmé, že ak boli všetci pri obede ozbrojení smrtiacou zbraňou mohli nastať problémy. Potom čo sa stala populárnou vidlička a začala byť používaná ako bežné jedálenské náčinie, sa jedálenské nože tvarovo zmenili - bol zaokrúhlený hrot, čo obmedzilo možnosť zranenia (náhodného alebo úmyselného) spolustolujúcich.

V roku 1669 francúzsky kráľ Ľudovít XIV. zakázal všetky špicaté nože na uliciach a pri stolovaní a prikázal všetkým nožom zbrúsiť hrot. V súčasnosti je podobná represie uplatňovaná v Británii, kde podľa lekárov zákaz veľkých špicatých kuchynských nožov zníži počet úmrtí po bodnutí.

Počas storočí získal nôž mnoho podôb počnúc krátkymi a ostrými jedálenskými nožmi. Existujú tiež mačety, dlhé a široké, určené pre presekávanie ciest v pralesoch. Dirk je dlhý škótsky bojový nôž. Nôž na chleba so zubatým ostrím reže ťahom podobne ako píla miesto pôsobenia sily v smere rezu, umožní tak zachovať tvar pečiva. A nôž s veľkou, veľmi ostrou čepeľou s charakteristickým tvarom Bowie (pomenovaný po svojom autorovi, legendárnom americkom pionierov a vojakovi Jimovi Bowiem) je používaný prakticky na všetko od táborenie cez rybárčenie po boj.

A tak hoci je tu nôž už od doby prvých kamenných úlomkov, nijako výrazne sme nezmenili prastarú technológiu výroby. Ultra ostré skalpely používané na jemné operácie napríklad v očnej chirurgii sú stále vyrábané ručne z vulkanických skiel zvaných obsidián.