Príprava a použitie liečivých rastlín

21.05.2010 16:23

Názvy a definície

S použitím liečivých rastlín súvisia nasledujúce názvy a ich definície:

* Obklady. Tento názov dávame práškovým listom alebo iným častiam rastlín (prípadne zohriatych), ktoré použijete na zranenom alebo boľavom miesto buď rovno, alebo zabalené do látky, či papiera.
    

* Nálev, výluh, alebo čaj. Príprava liečivých bylín pre vnútorné alebo vonkajšie použitie. Vložte malé množstvo liečivej byliny do nádoby, zalejte ju horúcou vodou a pred použitím nádobu nechajte buď zakrytú, alebo odkrytú.
   

 * Odvar. Výťažok zo vareného, alebo povareného lístia bylín, alebo koreňov. Listy alebo korene bylín vložíte do vody. Priveďte ju k trvalému varu, alebo ju pomaly varte a tým sa ich chemikálie vylúhujú do vody. Priemerná dávka je asi 28 až 56 gramov liečivej rastliny na 0,5 litra vody.
    

* Rafinovaná šťava. Tekutina alebo miazga vytlačená z rastlinného materiálu sa používa buď priamo na poranenia, alebo pre pretvorenie na iný liek. Mnohé prírodné lieky účinkujú pomalšie, než lieky ktoré poznáte. Preto začnite menšími dávkami a ponechajte im viac času na zapôsobenie. Prirodzene, že niektoré budú pôsobiť rýchlejšie, než druhé.

Typické lieky

* Hnačka. Na zastavenie hnačky, pite čaj uvarený z koreňov ostružín a ich príbuzných druhov. Účinný je aj čaj z kôry bieleho duba, alebo z inej kôry obsahujúci tanín. Avšak ho užívajte s opatrnosťou, keď nie je nič iného k dispozícii, kvôli možným negatívnym účinkom na obličky. Hnačka môžete tiež zastaviť zjedením bieleho ílu, alebo popol z táborového ohňa. Tiež účinkuje čaj urobený z brusníc, Brusnice bahenné, alebo listov liesky.
   

* Proti krvácaniu. Liek na zastavenie krvácania zhotovíte priložením obkladu z huby pýchavky, z listov banánovníka, alebo najefektívnejšie z listov bežného rebríčka obyčajného, alebo bôľhoja (Achilles bursa millefolium).
   

* Dezinfekčné prostriedky. Používajú sa na vyčistenie zranenia, vredov, alebo vyrážky. Môžete ich zhotoviť z vylisované šťavy z divokej cibule, cesnaku, listov hviezdice hájnej alebo z rozdrvených listov štiavu. Dezinfekciu môžete tiež vyrobiť vyváraním koreňa lopúcha, listov alebo koreňov slezu, alebo kôry bieleho duba. Všetky tieto prostriedky sú len na vonkajšie použitie.
    

* Horúčka. Horúčku liečime čajom urobeným z kôry vŕby, nálevom z kvetov alebo plodu bazy čiernej, čajom z lipových kvetov, alebo odvaru z kôry brestu.

* Nachladnutie a zápal hrtana. Tieto choroby sa liečia odvarom urobeným buď z lístia skorocelu, alebo z vŕbovej kôry. Môžete tiež použiť čaj urobený z koreňov lopúcha, kvetov či koreňov slezu, divozelu, alebo listov mäty.

 
* Bolesť, pretiahnutia a výron. Ošetrujte je zvonka aplikovaným obkladom z skorocelu, hviezdica hájna, vŕbového lístia, cesnaku, alebo štiavu tupo listého. Môžete tiež použiť masti zhotovené z vyššie uvedených rastlín zmiešaním šťavy vylisovanej z týchto rastlín zo zvieracím tukom, alebo rastlinným olejom.

* Svrbenie. Na úľavu od svrbenia po bodnutí hmyzom, spálením slnkom, alebo na vyrážky z rastlinných jedov použite obklad z chalúh (Impatiens biflora), alebo listov hamamelu virgínskeho (Hamamelis virginiana). Šťava z chalúh bude pomáhať pri použití na vyrážky z jedu brečtanu, alebo pichnutie hmyzom. Na spáleniny od slnka pôsobí rovnako dobre, ako Aloe vera.


* Upokojujúca prostriedky (sedatíva). Pomoc pri nespavosti získate uvarením čaju z mätového lístia, alebo listov močenky.

* Hemoroidy. Liečba je čajom z brestovej, alebo dubovej kôry, z vylisovanej šťavy listov banánovníka, alebo vývaru z koreňa Kokoríka mnohokvetého.

* Zápcha. Zápchy sa zbavíte pitím vývaru z listov púpavy, šípok, alebo kôry vlašského orecha.

* Červy alebo črevné parazity. Použite umiernenú liečbu pomocou čaju z vratiča všeobecného (Tanacetum hrubý) alebo z vňate mrkvy.

* Plynatosť a žalúdočné kŕče. Proti nadúvaniu užívajte čaj, urobený zo semien mrkvy. Žalúdok upokojí čaj urobený z mätového lístia.

 

* Proti plesňové kúpele. Na liečenie plesní a ochorení nazvaného "atletická noha" urobte vývar z listov vlašského orecha, alebo z dubovej kôry či žaluďov. Tieto kúpele často používajte na postihnuté miesta a striedajte ich s vystavením postihnutých miest priamemu slnečnému svetlu.