Zoznam jedlých a liečivých rastlín

21.05.2010 17:48

Medvedica lekárska Arctostaphylos uvaursi
Jedlé časti: Jej bobule sú jedlé surové a varené. Z jej mladých listov môžete pripraviť osviežujúci čaj.

Buk odrody Fagus
Jedlé časti: Zrelé bukvice ľahko vypadávajú zo svojich kapsúl. Tieto tmavo hnedé trojuholníkové oriešky môžete jesť keď nechtom odtrhnete tenkú škrupinu a vyberiete biele vnútorné sladké jadro. Bukvice sú jedny z najchutnejšie zo všetkých prírodných orechov. Sú najužitočnejšie jedlo pre prežitie vďaka vysokému obsahu olejov v jadrách. Bukvice tiež môžete využiť ako náhradu kávy. Upražte ich tak, že jadrá budú zlatej gaštanovej farby a úplne tvrdé. Potom jadra rozdrvte a po uvarení alebo vylúhovaní v horúcej vode budete mať dostatočnú kávovú náhradku.

Černica, malina a ich krížence loganberries odrody Rubus
Jedlé časti: Plody a olúpané mladé výhonky sú jedlé. Chute sa veľmi mení.
Iné využitie: Listy môžete použiť na prípravu čaju. Pre liečbu hnačky pite čaj pridaním varenej sušenej kôry z koreňa ostružiny.

Čučoriedka a Brusnica odrody Vacciniuma Gaylussacia
Jedlé časti: Ich ovocie je jedlé surové.

Lopúch Arctium lappa
Jedlé časti: Olúpte krehké listové byle a jedzte ich surové, alebo varené ako zeleninu. Korene sú tiež jedlé varené, alebo pečené.
VAROVANIE nepomýlite si lopúch s rebarboru, ktorá má jedovaté listy.
Iné využitie: Tekutina vyrobená z koreňov bude pomáhať vytváraniu potu a pôsobí močo pudne. Usušte koreň, zvoľna ho povarte vo vode, sceďte tekutinu a precedenú tekutinu vypite. Vlákna z usušených býľ použite na tkanie povrazov.

Orobinec Typha latifolia
Jedlé časti: Mladé, krehké výhonky sú jedlé surové alebo varené. Podzemok je často veľmi tuhý, ale je bohatým zdrojom škrobu. Roztlčením suchého podzemku získate škrob a môžete ho používať ako múku. Peľ je tiež výnimočný zdroj škrobu. Keď je orobinec nezrelý a ešte zelený, môžete uvariť samičie časti (cigary) a jesť ich ako kukuricu z varených kukuričných klasov.
Iné využitie: Sušené listy sú znamenitým zdrojom tkáčskeho materiálu, ktorý môžete použiť na zhotovenie rohoží, zásten, plavidiel a pltí. Semená podobné bavlne sú dobrá ako výplň vankúšov a tepelná izolácia. „Perie“ z vyschnutých "cigár" tvoria vynikajúci zapaľovač. Sušený je pri spaľovaní účinným odpudzovač hmyzu.

Čakanka obyčajná Cichorium intybus
Lokalita a rozšírenie: čakanku hľadajte na starých poliach, pustých oblastiach, zaplevelených pozemkoch a pozdĺž ciest. Pochádza z Európy a Ázie, ale rastie aj v Afrike a väčšine Severnej Ameriky, kde rastie ako burina.
Jedlé časti: Všetky časti sú jedlé. Mladé listy môžete jesť surové ako šalát, alebo je uvariť a jesť ako zeleninu. Korene varte ako zeleninu. Pre použitie ako náhradky kávy upražte korene až budú tmavo hnedé a potom je pomelie.

Šachor Cyperus esculentus
Jedlé časti: Hľuzy sú jedlé surové, varené, alebo pečené. Môžete ich tiež rozomlieť a používať ako náhradu kávy.

Púpava Taraxacum officinale
Jedlé časti: Všetky časti sú jedlé. Listy jedzte surové, alebo varené. Korene varte ako zeleninu. Upraženej a rozomleté korene sú dobrou náhradou kávy. Púpavy majú vysoký obsah vitamínov A, C a vápnika.
Iné využitie: Bielu šťavu z kvitnúcich stoniek použite ako lepidlo.

Baza čierna Sambucus canadensis
Jedlé časti: Kvety a plody sú jedlé. Môžete pripraviť nápoj namočením kvetov na 8 hodín do vody, potom odstráňte kvety a tekutinu vypite.
VAROVANIE Všetky ostatné časti rastliny sú jedovaté a nebezpečné pri zjedení.

Lieska obyčajná odrody Corylus
Jedlé časti: Lieskové orechy zrejú na jeseň, kedy ich môžete úderom otvoriť a jesť jadro. Suchý orech je veľmi chutný. Vysoký obsah olejov robí z orieškov dobrú potravinu pre prežitie. V nezrelom stave, ich môžete vylúpnuť a jesť čerstvé jadro.

Jalovec odrody Juniperus
Jedlé časti: Bobule a vetvičky sú jedlé. Bobule jedzte surové alebo opečené. Semená využite ako náhradu kávy. Vysušené a rozdrvené bobule použite ako korenie na mäso. Z nazbieraných mladých vetvičiek môžete uvariť čaj.
VAROVANIE Rad rastlín môže byť nazývaná cédre ale tie nesúvisia s borievkou a môžu byť zhubné. Aby ste si boli istí že ste našli jalovec, vždy hľadajte bobuľovité štruktúry, ihlovité lístia a živične voňajúcu šťavu.

Záružlie močiarne Caltha palustris
Jedlé časti: Všetky časti sú po uvarení jedlé.
VAROVANIE Ako všetky vodné rastliny, nejedzte túto rastlinu surovú. Surové vodné rastliny môžu niesť nebezpečné organizmy, ktoré sú odstrániteľné len varením.

Žihľava odrody Urticae Laportea
Jedlé časti: Mladé výhonky a listy sú jedlé. Varenie rastlín po dobu 10 až 15 minút zničí vo štetinách pálivú látku. Táto rastlina je veľmi výživná.
Iné využitie: Zrelé stonky majú vláknitú vrstvu ktorú môžete rozdeliť na jednotlivé vlákna a užívať ich na tkanie nití alebo povrazov.

Dub odrody Quercus
Jedlé časti: Všetky časti sú jedlé, ale často obsahujú veľké množstvo horčiny. Žalude bieleho duba majú zvyčajne lepšiu vôňu ako žalude duba červeného. Žalude nazbierajte a olúpte. Namočte je na 1 až 2 dni do vody, aby sa odstránili horčinu. Proces lúhovania môžete urýchliť tým, že do vody v ktorej máčame žalude pridáte popol z dreva. Žalude môžete uvariť, alebo je zomlieť na múku, ktorú budete užívať na pečenie. Ako náhradu kávy môžete použiť žalude upražené do tmavej farby.
VAROVANIE Žaluďom dodáva ich horkú chuť kyselina trieslová. Jedenie nadmerného množstva žaluďov s vysokým obsahom kyseliny trieslovinovej môže viesť k zlyhaniu obličiek. Pred jedením žaluďov túto chemikáliu eliminujte vo vode.
Iné využitie: Dubové drevo je znamenité na stavanie alebo pálenie. Malé duby sa môžu rozštiepiť a narezať na dlhé tenké prúžky (3 až 6 milimetra silné a 1,2 centimetra široké) a použiť ich na pletenie rohoží, košíkov, alebo kostry pôsobiace na ložisko, saní, nábytku, atď. Dubová kôra namočená vo vode vytvorí trieslovinový roztok používaný na konzerváciu kožou.

Skorocel (široký a kopijovitý) odrody Plantago
Jedlé časti: Mladé krehké listy sú jedlé surové. Staršie listy by sa mali uvariť. Semená sú jedlá surová alebo pražená.
Iné využitie: Na uľahčenie bolestiam zo zranení a vredov, umyte a nakrátko namočte celú rastlinu do vody a priložte ju na zranené miesto. Na liečbu hnačky, pite čaj urobený z 28 gramov listov skorocelu uvarených v 0,5 litri vody. Semená a šupky semien pôsobí ako preháňadlo.


Rákosie Phragmites australis
Jedlé časti: Všetky časti rastliny sú v akomkoľvek ročnom období jedlé surové, alebo varené. Zbierajte stonky ako náhle sa vynoria z pôdy a uvarte ich. Môžete ich tiež zbierať tesne predtým, ako vytvorí kvety, potom je usušiť a roztĺcť na múku. Môžete tiež vykopať a uvariť podzemné stonky, ale tie bývajú často tuhé. Semená sú jedlé surové alebo varené, ale nájdete ich iba zriedka.

Šťavel Rumex acerosella
Jedlé časti: Rastliny sú jedlé surové alebo varené.
VAROVANIE Rastliny obsahujú kyselinu šťaveľovú ktorá môže byť po zjedení veľkého množstva surových rastlín škodlivá. Chemikáliu pravdepodobne zničí varenie vo vode.

Leknica odrody Nuphar
Jedlé časti: Všetky časti rastliny sú jedlé. Plody obsahujú niekoľko tmavohnedých semien, ktoré môžete pražiť alebo opekať a potom pomlieť na múku. Veľké pakorene obsahujú škrob. Vyhrabete ich z bahna, vonkajšok olúpte, a uvarte dužinu. Niekedy podzemok obsahuje veľké množstvo veľmi horké látky. Varením v niekoľkých vymenených vodách sa môže horkosť odstrániť.

Jahodník odrody Fragaria
Jedlé časti: Plody sú jedlé čerstvé, varené, alebo sušené. Jahody sú dobrým zdrojom vitamínu C. Jesť môžete aj listy rastlín, alebo je usušiť a urobiť z nich čaj.
VAROVANIE Jedzte iba bielo kvitnúce, pravé jahody. Ostatné podobné rastliny bez bielych kvetov môžu byť jedovaté.

Pichliač obyčajný (bodliak) odrody Cirsium
Jedlé časti: Olúpte stonky, narežte ich na malé kúsky a potom ich uvarte. Korene sú jedlé surové alebo varené.
VAROVANIE Niektoré druhy bodliaka sú jedovaté.
Iné využitie: Na zhotovenie silné nite spleti tuhé vlákna zo stoniek.

Orech (Vlašský orech) Jugians species
Jedlé časti: Jadro orecha dozrieva na jeseň. Jadrá vlašských orechov získate rozlusknutím škrupiny. Jadrá sú vysoko výživné kvôli obsahu bielkovín a oleja.
Iné využitie: Vlašské orechy môžete uvariť a vzniknutý vývar používať ako protiplesňový (fungicídne) prostriedok. Šupky nezrelých vlašských orechov vytvárajú tmavo hnedé farbivo, ktoré môžete použiť na farbenie odevov, alebo k maskovaniu. Zelené šupky čiernych vlašských orechov môžete použiť ako rybí jed tak, že šupky rozdrvíte a vhodíte ich do vody na plytčine rybníkov, alebo stojatých vôd ..

Lekno Nymphaea odorata
Jedlé časti: Kvety, semená a podzemky sú jedlé surové, alebo varené. Aby ste pripravili pakorene k jedlu, olúpte korkovitou kôru. Jedzte je surové, alebo je nakrájajte na tenké plátky, nechajte ich usušiť a vysušené pomlieť na múku. Semená usušte, upražte a pomeľte na múku.
Iné využitie: Tekutina zo silnejších koreňov vyvarených vo vode sa používa ako liek proti hnačke, alebo ako kloktadlo pri bolestiach v krku.

Planá cibuľa a cesnak odrody Allium
Jedlé časti: Cibulku a mladé listy sú jedlé surové alebo varené. Pridávajte ich do polievok, alebo je používajte ako príchuť do masových jedál.
VAROVANIE Existuje niekoľko rastlín s cibulkovitými hľuzami, ktoré sú smrteľne jedovaté. Musíte si byť absolútne istí, že rastlinu ktorú chcete použiť je naozajstná cibuľa alebo cesnak. Nejedzte cibuľky, ktoré nemajú charakteristickú vôňu cesnaku, alebo cibule.
Iné využitie: zjedení väčšieho množstva cibule, alebo cesnaku dodá vašej koži zápach, ktorý pomáha odpudzovať hmyz. Cesnaková šťava funguje pri poranení ako antibiotikum.

Ruža šípová (Planá ruža) Rosa species
Jedlé časti: Kvety a púčiky sú jedlé surové alebo varené. V prípade núdze môžete ošúpať a jesť mladé výhonky. Na prípravu čaju môžete uvariť vo vode mladé, čerstvé listy. Po odpadu okvetných lístkov jedzte šípky, dužina je vysoko výživná a je znamenitým zdrojom vitamínu C. Múku môžete získať rozdrvením, alebo umletím šípok.
VAROVANIE Jedzte iba vonkajšiu časť plodu, pretože semená niektorých druhov sú značne pichľavá a môžu spôsobiť vnútorné problémy.

Kyslička kyslý Oxalisspecies
Jedlé časti: Uvarte celú rastlinu.
VAROVANIE Tejto rastliny jedzte len malé množstvo, pretože obsahuje pomerne vysokú koncentráciu kyseliny šťaveľovej, ktorá môže byť škodlivá.