1 - Základná výbava

20.05.2010 19:05

Základná výbava

 

1. Oblečenie - Je veľmi dôležité vybrať si vhodné oblečenie pre pohyb v divočine. Nemenej dôležitá je skutočnosť, že musíte mať oblečenie dvoje. To druhé v batohu na chrbte zabalené nepremokavé. Musia byť z kvalitného materiálu, aby sme po jednom preliezaniu krovím nemali z nohavíc šortky a z bundy deravú vestu. Podľa mňa sú najlepšie také materiály ktoré sú najbližšie prírode. Čo znamená bavlna, vlna a koža. Však, že existujú materiály ako Goratex alebo veľmi odolný cordura nylon. Podľa mňa je to len zbytočné vyhadzovanie peňazí najmä ak zo survivalom ešte len začínate.

Tak takto chodím oblečený ja. Vlnená kukla ( klobúk, šatka) , kožená - nylonová vesta na dôležitú výbavu. Tenká bavlnená bunda . Nejaká tá spodná vrstva ktorú popíšem za chvíľku. Bavlnené nohavice . Nakoniec nohy, na ktorých mám podľa teploty klímy navlečené bavlnené alebo vlnené ponožky a obujte vysoké kožené topánky ( kanady ).

 

Tu je to rovnaké až na jedinú vec. Mám oblečenú parku , ktorá má dve veľké výhody. Po prvé má teplú vložku takže odolá aj tomu najväčšiemu mrazu. Za druhé neprefúkne.

 

Toto by som považoval za dostatočné. Všetko oblečenie tu popisované je vojenskej výroby. Výber maskovacieho vzoru je len na vás. Pre začiatok to určite stačí. A z vlastnej skúsenosti vám môžem povedať že časom zistíte o materiáloch ako Goratex a tak ďalej, že sú úplne zbytočné a až pôjdete za pár rokov obnoviť šatník, kúpite si opäť bavlnené "maskáče" a vlnené doplnky.

 

2. Nôž - Asi tá najdôležitejšia vec z výbavy, ktorú so sebou nesiete. Bez noža sa vaše šance na prežitie veľmi zníži. Je potrebný na prípravu a konzumáciu potravy, pri sťahovaní a porciovanie ulovenej zveri, pri opravách výstroje a v núdzi možno použiť k sebaobrane.

Ako druhý nôž ktorý nosím pri sebe úplne všade. Je malý a veľmi praktický, nebudí zbytočnú pozornosť a vojde sa takmer všade napríklad aj do peňaženky alebo dokladovky.

 

3. Doplnková výbava - Nie je už tak dôležitá ako napríklad nôž, ale môže vám zachrániť život. Patrí sem - zdroj ohňa (minimálne dvakrát), tuhý podpaľovač (predsa len keď ste premrznutý, fúka silný vietor a drevo je vlhké nie je čas hrať sa na hrdinu), tablety na čistenie vody , nádoba na vodu - najvhodnejšie bude nejaká poľná fľaša , baterka alebo chemické svetlo , lano (od troch do desiatich metrov dĺžky - záleží na tom ako ste zruční), survival Blanket (môže vám nahradiť potrebné spacák), drôtová pílka , mapa oblasti a môže sa hodiť aj nejaká tá dezinfekcia a obväzy . Všetky tieto veci môžete uložiť do vesty na prežitie a za chvíľu zabudnete, že ju nesiete. Voľba týchto vecí už záleží len a len na vás. Toto je len moje podanie a z vlastnej skúsenosti viem že sa tieto veci vždy hodia.