3 – Voda

19.05.2010 05:53

Voda je tá najdôležitejšia surovina, ktorú potrebujete k prežitiu. Keby nebola, nebol by prakticky ani žiadny život na Zemi.. Bez vody vydržíte len asi štyri až šesť dní nažive. Čo je veľmi málo. Kdežto bez jedla vydržíte dvadsať až tridsať dní. To už je o niečo lepšie. Preto prvá surovina, ktorú musíte zaobstarať pri vašom prežívania je voda!

V tomto článku sa vám snažím osvetliť, ako získať vodu v našom strednom pásme. Ak vyrážate na jednu noc prespať do lesa je oveľa výhodnejšie vziať si svoju vodu z domu a nediskutuje sa o zháňaním. Ale ak vyrážate treba V takom prípade si vezmite vodu len na cestu do poľnej fľaše a do batohu nejakú nádobu na neskôr získanú vodu. Najlepšie je klasická pet fľaša. Môžete ju vziať aj plnú, ale sú to dva kilogramy. Po spotrebovaní fľašu nevyhodíme, ale vytlačíte z nej vzduch a uložíte do batohu. Pri jej potrebe sa zase nafúkne a naplní životadárnu tekutinu. Teraz vám odovzdám základy získania vody v prírode.

1. Najjednoduchším spôsobom je nabrať vodu z potoka alebo kdekoľvek inde a upraviť ju tabletami na úpravu vody alebo filtre na vodu. Oboje sa dá zakúpiť napríklad v internetovom obchode. Existujú však aj vyspelejšie chemické prostriedky, avšak zatiaľ som ich neskúšal. Samozrejme chuť chemicky upravenej vody nie je príliš dobrá. Prirovnal by som ju k vode v bazéne.

2. Voda sa dá získať z prameňa vypúšťaného zo skaly alebo krajiny. Takáto voda je pomerne čistá a stačí ju prevariť na ohni. Pri hľadaní takéhoto prameňa musíte byť pozorní. Môže byť zapadané lístím alebo nejakým raždím a vôbec ho neuvidíte. Samozrejme, že z niektorých prameňov sa dá piť priamo. Ale byť vami vodu radšej prevarím, aby ste nemali nejaké črevné ťažkosti. Je to veľmi nepríjemné a znižuje to vaše šance na prežitie.

3. V mäkkej premočenej krajine (na kraji jazera alebo rieky ...) vo vzdialenosti asi dvoch metrov od brehu je možné získať vodu vykopaním diery v podobe studničky (kopať musíme do úrovne pod hladinou vody). Na dne tejto diery sa za chvíľu objaví voda, ktorá je po prevarení pitná.

4. Ráno si môžete na nohy priviazať vreckovku, nejaké tričko atď.. Prejdite sa dlhou trávou na ktorej je rosa. Za chvíľu bude vreckovku úplná mokrá a vy máte vodu.

5. V zime sa dá voda získavať rozpúšťaním snehu a ľadu. Po rozpustení sa voda musí opäť prevariť.

6. Ak prší môžeme dažďovú vodu nachytať napríklad do peleríny alebo survival Blanket. Táto voda sa potom prevarí a je pitná. Túto metódu príliš neodporúčam pokiaľ nie je naozajstná prietrž mračien, tak je veľmi neefektívna. Strašne dlho to trvá.

7. V naozajstnej núdzi sa získava voda vyzrážaním. Ale je to zložité a neefektívne. V našom podnebí sa táto metóda snáď ani nepoužíva. Nebudem ju tu preto popisovať.

Existuje niekoľko ďalších metód, ale tie tu nebudem popisovať, aby som vás príliš neunudil informáciami.

Pre vašu pohodu a zdravie si z takto získanej vody môžete urobiť čaj z borovicového ihličia. Má veľký obsah vitamínu C, ktorý sa hodí hlavne v zime. Predídete tak chorobám, ako treba skorbut.

Ak nedopĺňate tekutiny tak sa dostaví dehydratácia, ktorá sa rozdeľuje do niekoľkých častí s rôznymi príznakmi:

a) pocit smädu, únava

b) bolesť hlavy, väčší stupeň únavy

c) halucinácie, neschopnosť rozumne uvažovať

d) upadanie do mdlôb

e) následná smrť

Dehydratácii ( tu klikni ) sa naozaj vyvarujte nie je to vôbec nič príjemného. Potreba vody je nevyhnutná tak lete, tak aj zime. Majte na pamäti, že nedostatok vody sa prejavuje rýchlejšie v mraze. Je zvrchovane potrebné dopĺňať tekutiny v akomkoľvek počasí v závislosti od fyzickej a psychickej záťaži. Dehydratácia a jej nepríjemné dôsledky postupuje rýchlo a hlavne nenápadne. Pite aj keď nemáte smäd.