6 - Fyzická a psychická zdatnosť

20.05.2010 19:20

Ak ste fyzicky vyčerpaní vaša psychika upadá. A naopak, keď ste psychicky zdeptaní potom vaša fyzická zdatnosť nestojí za nič.


Fyzická zdatnosť

Prežitie a všetky záškodnícke činnosti vôbec nie sú len o fyzičke. Samozrejme je dobré mať čo najväčšiu fyzickú kondíciu, ale všetko čo budete potrebovať dokážete aj bez nej. A ak ste mysleli, že by bolo dobré začať chodiť do posilňovne, tak to naozaj nemusíte. Vaše svaly si zvyknú sami pri úkonoch, ktoré budete vykonávať. A pokiaľ vám ide o to niekoho spacifikovať, o svaloch to opäť nie je.

U všetkého musíte hlavne myslieť a vymýšľať rôzne machinácie a triky, ktorými nepriateľa zmätiete a následne ho "dostanete na kolená". Svojho protivníka zdoláte rovnako dobre psychicky ako fyzicky. Jediné čo by som vám mohol odporučiť je nejaké bojové umenie. Dobrá investícia je aikido, ktoré využíva sily protivníka proti jemu samému. To sa nikdy nestratí a poctivým tréningom prinútite vaše telo i dušu lepšiemu sebaovládania.

Čo sa týka schopnosti prežiť v ťažkých podmienkach možno duševnú silu klásť nad silu fyzickú. Horu nemusíte prekonať priamo, ale môžete ju obísť. Avšak fyzické zdravie a kondícia je pre takúto činnosť nutná. Veríte. Ak svojmu telu a myslíte si, že nejaký krátky výlet zvládnete hravo, treba sa opýtať svojho lekára. Ak nedostanete po tejto porade jednoznačne zápornú odpoveď, je potrebné navštíviť lekára zubného a nechať si odstrániť všetky i potencionálne problémy. Požadujte scan celej ústnej dutiny, pretože aj zdanlivo zdravé zuby môžu mať rad iných problémov. Bolesti zubov sú častou príčinou nepríjemných problémov, najmä pri zmene teplôt.

Je potrebné si uvedomiť, že váš termoregulačný systém dostane zabrať. Prejdete z teplotne stabilizovaného prostredia civilizácie do nevyspytateľných podmienok s rozdielnymi teplotami. Práve dnes som na satelitnaj TV sledoval reláciu o americkej armáde vo vojne v Iraku, kde si príslušníci US army sťažovali na rozdiel denných a nočných teplôt (denná teplota + 26 stupňov a nočné +5 stupňov Celzia), čo ma celkom rozosmialo. Angličania majú pre takéto prípady pekné príslovie: „Prednesy o počasí budú aktuálne, až nastane koniec sveta“. Váš organizmus bude znášať po krátkom tréningu také podmienky úplne hravo, ak nie od samého začiatku. Ako náhle sa rozhodnete pre vyskúšanie svoje fyzickej hranice, nepreháňajte a začnite pomaly. Čím menej ste skúsení, tým ťažšie ponesiete záťaž a preto ju lepšie zdoláte ak prevýšenia asi tak 350 metrov s prudkým sklonom asi za tridsať minút so záťažou 25kg bez väčšej únavy môžete začať s ďalšou prípravou. Predovšetkým je dôležité nepreceňovať svoje možnosti.

Prežitie nie je o zhone. Vždy musíte mať rezervu.

 

Psychika

Psychické zdravie je najdôležitejšou súčasťou vašej osobnosti a dobrá psychická kondícia je predpoklad kvalitnej prípravy v technikách prežitia v ťažkých podmienkach.

Bohužiaľ v našej spoločnosti pretrváva názor, že ak niekto navštívi psychológa alebo psychiatra je blázon. Slovo blázon potom, je v podvedomí najmä staršej generácie, automaticky spojený s pojmom duševné smrť. Duševne zaostalý je ten, kto si to myslí. Pravdou je, že duševnými poruchami trpí veľké množstvo ľudí bez toho aby o tom vedeli. Ako príklad nervovo labilných ľudí možno uviesť sú notoricky alkoholici. Časť z nich nepochybne začala svoje problémy riešiť alkoholom. A pretože alkohol otupuje zmysly len na krátku dobu, stanú sa pomerne skoro závislí. Ale alkoholová závislosť môže vzniknúť aj inak. To nie je predmetom tohto článku. Je to len príklad.

Ak chcete začať s technikami prežitia, je treba si po pravde priznať, že nikto z nás si o sebe nevie myslieť čo je skutočne pravda. Návšteva psychológa nemôže nikomu ublížiť, testy sú celkom zábavné a dozviete sa o sebe (niekedy nepeknú) pravdu, ktorá vám, ale pomôže korigovať svoje správanie.

Vhodnosť alebo nevhodnosť vašej psychiky pre tréning techník prežitie nemožno a priori posúdiť.

Navyše možno ťažko odhadnúť ako sa ten ktorý človek zachová v krízovej situácii. Zbabelec sa môže stať hrdinom a naopak.

Nie som žiadny psychológ a preto len malé vodítko.

Skôr či neskôr aj pri tréningu budete vystavení skutočnému či veci údajného strachu.

Tu je veľmi dôležitý bod. Musíte rozlišovať medzi strachom racionálnym a iracionálnym.

Racionálne strach je reakcia na skutočné nebezpečenstvo, ktoré vám hrozia. Trebárs na diviaky. To je reálne nebezpečenstvo.

Iracionálny strach je taký, ktorý nemá reálny podklad. Napríklad sa bojíte samoty v lese, v noci.

Racionálne strach je zdravý, iracionálne nie. Psychológ vám pomôže v prípade takýchto problémov. Psychológ vám pomôže v prípade takýchto ťažkostí. Nemýľte si, aj armády všetkých štátov využívajú služby týchto odborníkov pre zdokonalenie svojich vojsk.

Vašou úlohou je v situáciách prežitia v ťažkých podmienkach prekonávať tak fyzickú, tak aj psychickú záťaž, čo vedie k zlepšeniu vášho zdravotného stavu, osobnej statočnosti a pochopeniu skutočnosti, že je potrebné pomáhať jeden druhému a žiť vo vzájomnej zhode.