Drevo na oheň

23.05.2010 10:44

Rôzne druhy drevín majú svoje vlastnosti. Čím bližšie rastie drevina ku zdrojom vody (rieky, potoky, atď.) Tým má väčšiu vlhkosť a nižšiu výhrevnosť.

Najvýhrevnejšie dreva
1. Biely orech
2. Dub
3. Hrab
4. Buk
5. Breza, Javor
6. Smrekovec
7. Borovica
8. Smrek
9. Jedľa
10. Vŕba

Mäkké drevo
• Pochádza z ihličnatých stromov, napríklad ako je borovica, smrekovec, jedľa a céder.
• Z vyzretého živičného mäkkého dreva sa robia najlepšie triesky.
• Tieto dreva rýchlo horia, dymia a pri horení z nich odlietajú iskry.
• Živičné mäkké drevá sú najcennejšie, keď potrebujeme zapáliť oheň, alebo potrebujeme rýchly a krátky žiar.

Tvrdé drevo
• Tvrdé drevo pochádza zo stromov, ktoré majú namiesto ihličia alebo šupín, dôverne známe druhy plochých listov.
• Suché, tvrdé dreva vo väčšine prípadov poskytujú stabilný a dlhotrvajúci oheň.
• Je najvhodnejšie na varenie, pretože vytvára žeravé uhlíky ktoré poskytujú intenzívnu, rovnomerný žiar.
• Keď je to možné, zapáľte oheň ihličnatým drevom a udržujte ho tvrdým drevom.

Drevo vhodné na pomalé pečenie
Dub, brest, čerešňa, javor.

Drevo vhodné na dusenie mäsa v kotly
Dub, buk, hrab, breza, brest, javor, osika.
Na dusenie mäsa v hline je najlepšie použiť popol a žeravé uhlíky z týchto driev.

Drevo horiace aj mokré
Agát, breza.

Nevhodné drevo na oheň
Gaštan, Bez.
Z týchto driev pri horení s praskot odletujú žeravé úlomky. Tieto úlomky môžu prepáliť výstroj, alebo spôsobiť požiar.
Upozornenie
Pokiaľ možno nepoužívať drevo zo zeme, ktoré je nasiaknuté vlhkosťou. Ideálne drevo sú zoschnuté stojace stromy, pozor na už hnilé - málo výhrevné stromy.
Je relatívna možnosť nájsť v nahnitých ihličnatých stromoch vysoko horľavé tuhé živicové jadro.
Surové drevo použiť v kombinácii so suchým.
Čerstvo sťaté osiky, borovice a jedle nehoria, obsahujú veľa miazgy a vlhkosti.
Horí aj mokré drevo agátu a brezy.

Ideálny postup
• Zapáliť oheň s pomocou ihličnatého dreva, ktoré obsahuje živicu.
• Udržovať oheň tvrdým drevom, ktoré vytvára žeravé uhlíky s intenzívnym rovnomerným žiarom.
• Nepoužívať Gaštan a Bazu, z ktorých odletujú žeravé úlomky.