Nôž ešte raz

30.05.2010 12:56

Nôž patril medzi prvé pracovné nástroje človeka. Slúži rovnako dobre pri príprave potravy, jedení, odrezaní konára, prerezaní povrazu ako aj na obranu.
Nôž Vás bude sprevádzať prírodou na každom kroku, ako verný pomocník a priateľ, preto treba jeho výberu venovať náležitú pozornosť. Vyvarujte sa nákupu lacných nožov, pretože sú vyrobené z nekvalitnej ocele, rýchlo sa otupujú, pri brúsení sa z nich odoberá veľké množstvo materiálu, čím sa rýchlo znehodnocujú. Medzi kvalitné nože patria nože vyrobené z ocele 440 C ocele UC 441 a extra tvrdej ocele 57/58 RC. Tomu však zodpovedá aj ich cena.
 Pri výbere noža treba venovať pozornosť okrem materiálu aj tvaru jeho čepele.

 

Najvhodnejší je tvar čepele odvodený od noža Bowie Tento nôž vstúpil do histórie v roku 1830 a preslávil ho sám jeho tvorca James Bowie, úspešný obchodník, ale tiež skúsený bitkár. Bol to nôž s dlhšou a dostatočne ťažkou čepeľou umožňujúcou účinný sek zhora, ale tiež mierne prehnutým ostrím na chrbte a s ostrým hrotom, aby bolo možné viesť útok aj zdola nahor a využiť tak spiatočný pohyb ruky po seku. Hrot čepele bol v strede, aby bol dobre vedený a kontrolovateľný pri priamom výpade

noz Bowie

Charakteristické znaky noža Bowie sú predovšetkým čepeľ dlhá 23 až 33 cm, široká 3,8 až 5 cm a 3 až 4,5 mm hrubá. Z ostrého, v ose umiestneného hrotu vychádza 10 až 13 cm dlhé, najčastejšie mierne prehnuté chrbtové ostrie. U niektorých typov nožov je toto ostrie iba naznačené ako takzvané "falošné ostrie"

 

Okrem tvaru čepele je dôležitý aj jej prierez.

Jednoduchý klinový prierez, tiež V profil

majú iba nože s úzkou a tenkou čepeľou (Male vreckové nože, záhradnícke nože)

Klinovy prierez

Prierez s dvojitým klinom

majú čepele starších alebo lacnejších nožov. Je nevýhodný na hrubej čepeli, pretože sa zbrusovaním rozširuje. Naopak vyhovuje tenkým a širokým čepeliam nožov učených na prípravu stravy (krájanie chleba, zeleniny a podobne)

Dvojity klin

Polo dutý výbrus

majú najčastejšie tábornícke a lovecké nože. Tento výbrus, ktorý pri dostatočnej hrúbke čepele v jej chrbtovej časti má malú, ale z hľadiska pevnosti ešte vždy dostatočnú hrúbku na vytvorenie odolného ostria. Zbrusovaním sa hrúbka čepele v mieste ostria nemení a čepeľ ľahko vniká do materiálu pri rezaní.

Poloduty vubrus

Konkávny (celkom dutý) výbrus

je vhodný a používaný iba u sťahovacích loveckých nožov, pretože ich ostrie síce dobre vniká do materiálu, má však malú priečnu pevnosť a ľahko sa vyštrbí. Hrubší chrbát čepele zabezpečuje, že sa pri práci "nevlni".

Konkavny vybrus cepele

 

Popis jednotlivých častí univerzálneho noža

Čepeľ 1 niektorých nožov má pri svojom koreni vybranie pre ukazovák 3. Výbrus čepele 4 prechádza do ostria, ktoré má priamu časť 5 a oblúk 6. Väčšina čepelí je zakončená hrotom 7. Na chrbte čepele 9 býva v prednej časti falošné ostrie 8 a pri koreni vrúbkovanie 10 na opretie palca. Záštita 11 je súčasťou rukoväte 2, ktorá je zakončená hlavicou 12. Vybrania 13 pre prsty umožňujú istejšie držanie a vedenie noža pri práci.

Popis casti noza