Núdzový lesný čaj

19.05.2010 05:02

Síce to nie je recept na prípravu jedla, ale treba sa niekomu môže hodiť.
Jedná sa o prípravu "čaju" v dobe keď pravý čaj nie je k dispozícii a bylinky ešte alebo už nerastú :-)
K príprave potrebujeme len vodu, trochu ihličia (najlepšie sú mladé výhonky smreku) a pár malých vetvičiek z ovocného stromu (jabloň, hruška atď.)

Príprava je úplne jednoduchá: Do studenej vody sa vhodí všetky ingrediencie, voda sa privedie k varu, a po krátkom prevarení odstavíme ešus na kraj ohňa, alebo stiahneme plameň na variči tak, aby sme udržali teplotu vody pod bodom varu (cca 5minut). Nezničíte tak dôležitý vitamín C ale zároveň doprajeme ingredienciám čas na to aby sa do vody vylúhovali potrebné látky. Potom odstavíme a môžeme ešte nechať trochu "dôjsť".

Ak nemáme cukor, môžeme do čaju rozmliaždiť na dochutenie plániek a pod. (ďalšie céčka do zbierky). podľa toho čo je po ruke, vynikajúce sú zamrznuté bobule vinnej révy, ktoré sa pri troške námahy dajú na vinici nájsť. Tu by som chcel varovať - môže sa jednať o vinič určený na výrobu tzv. ľadového vína, kvôli ktorému na vás bude majiteľ vinice zaručene i strieľať :-))

Čaj je bohatý na vitamín C čo je super, zároveň však obsahuje pomerne dosť živíc, ktoré pri väčšej konzumácii zaťažujú obličky, takže tohoto cloumáka neodporúčam piť častejšie ako 2-3x týždenne. Chuťovo je čaj vynikajúci, s trochou cukru alebo medu dokonalý, ale vyzdvihovať prednosti teplých nápojov počas pobytu v prírode by bolo nosenie dreva do lesa.