Obydlie pri zimnom táborení

20.05.2010 12:12

Ak tiež patríte medzi pošukov čo sa radi pohybujú v lese aj zime, iste vás časom prepadne chuť vyskúšať si drsné táborenie so všetkým. S dobrým stanom je to relatívne jednoduché, ale nič vám nezdvihne sebavedomie tak, ako prespávanie v útulnom "hniezde", ktoré ste si vybudovali sami a len z dostupných surovín. Stále obydlia musia zabezpečiť podstatne vyšší komfort než len obyčajné prežitie. V starostlivo vybudovanom prístrešku by ste mali bez problému dokázať oddať sa posiľujúcemu spánku bez inak stálej hrozby zamrznutia.

Trvalé obydlia

Stále obydlia staviame pre dlhší pobyt na jednom mieste a venujeme preto viac času na ich výstavbu. Jednoduchým stálym obydlím je Nora vykopaná v závejov, pokrytá tyčami, vetvami a snehom (obr.12). Tyče musia byť asi 7 cm hrubé, asi 20 cm od seba, aby sa strop nemohol pod ťarchou snehu preboriť. Vnútro nory vystelieme chrastím, pozdĺž stien urobíme stružky, aby vo vnútri nebolo vlhko.

Chyža zo sťatého stromu (obr. 13). Zotneme strom, zrežeme vo výške hrude, dolné vetvy osekáme a vystužíme nimi steny chyže. Potom chyžu zasypeme asi 30 cm vrstvou snehu. Vchod môžeme tiež čiastočné uzavrieť vetvami a snehom. Podobné staviame z lát, konárov a snehu (obr. 14) mnohými inými spôsobmi, podľa pomerov.

Tunguzský "Cum" pre viac ľudí (obr. 15) staviame z tyčí 3-5 m dlhých, ktoré kus od konca zviažeme povrazom. Potom vztýčime zväzok tyčí a ich spodné konce postavíme na označené miesta pôdorysu kružnice. Kostru vyplietame vetvičkami a pokrývame kôrou a čečinou. Otvor v špičke slúži ako komín k ohnisku, ktoré zriaďujeme na podlahe uprostred (obr. 15b). Vzduch k roštu ohniska vedieme zvonku.

Eskimácka snehová chyža "Iglu" je výborným obydlým pre vysoké mrazy. Pri teplotách pod -20 stupňov jej skúsení polárnici dávajú prednosť pred stanom aj pri putovnom táborenie, pre jej početné výhody. V iglu býva pokojne aj pri veľkých víchricou a bez kúrenia o 10 - 40 stupňov teplejšie ako vonku. Nevýhodou je skutočnosť, že k stavbe iglu sa hodí len tvrdý stlačený sneh. Firn, aký u nás býva v závejoch. Stavba: najskôr nájdeme sondovaním vhodné miesto, kde je sneh tvrdý do hĺbky. Potom narysujeme v snehu kružnicu, na ktorej začíname stavať steny iglu zo snehových kvádrov 30-90 cm dlhých, 20-50 cm vysoké a 10-25 cm silných. Kvádre staviame špirálovite na seba, v hlbokom snehu ich režeme lopatkou vnútri iglu, čím zároveň prehlbujeme podlahu. Po vystavení iglu upcháme zvyšné otvory snehom a vnútro dobre uhladíme, aby pri topení snehu voda hladko stekala do postranných žliabkov. Eskimáci stavia tiež iglu s dvojtými stenami a medzeru medzi nimi vypĺňame kúskami tvrdého snehu (obr. 16f). Vzduch v medzerách medzi výplňou dobre izoluje. Malý, nízko položený vchod iglu uzatvárame na noc blokom snehu, pred spaním však nezabudnime preraziť tyčkou v smere vetra otvor (obr. 16e).

U všetkých stavieb zo snehu je nutné vyskúšať pevnosť stropov a zabezpečiť vetranie, aby nás sneh neudusil.

Lôžko v iglu zriadime na vyvýšenom snehovom podstavci s pomocou pneumatické matrace, chvojí, celty, kožušín apod

ZÁSTENY

Snehová zástena z tvrdého snehu (Firn). Staviame ju zo snehových kvádrov, narezaných lopatkou v miestach, kde nie je inej prirodzenej ochrany pred vetrom (step). Hodí sa len pre veľmi krátku potrebu (oddych, obed).

Opísané obydlia sú Krajné núdzové a nemožno v nich za mrazu spať bez nebezpečenstva zmrznutiu. Používame ich len vtedy, ak nie je pri ruke iný materiál ako sneh.

Fínsky Bivak - V lese si na vyvýšenom mieste, najlepšie na polenách môžeme zriadiť z chvojiny a cielt teplé lôžko. Na podložku naukladáme chvojinu na to celty, na ktorú si ľahneme, navrch celtu, chvojinu, lístie alebo aj mach a všetko zasypeme snehom. V takomto bivaku je možné aj spať.

ZÁSTENY - Z LESNÉHO MATERIÁLU - zriaďujeme je pre viac ľudí a možno v nich spať za predpokladu, že podlaha je vystlané najmenej 20 cm hrubou izolačnou vrstvou (chvojina, slama, seno).

ZÁSTENA - VYKUROVANÁ SÁLAVÝM TEPLOM PRE VIAC ĽUDÍ. Zriaďujeme ju na 10 - 15 stupňovom svahu. Strecha z tyčí, pokrytá plachtou, vetvičkami, kôrou, čečinou, vystelieme klzké lôžko. U nôh v žliabku urobíme oheň, ktorý zástenu vykuruje.

DVOJSTRANNÝ PRÍSTREŠOK S VEČNÝM OHŇOM PRE VIAC ĽUDÍ. Staviame ho z tyčí, kôry a chvojiny. Chrbát strechy nechávame voľný, aby dym mohol unikať. Uprostred horí "večný oheň."