Recepty 1

21.05.2010 09:31

Najjednoduchšie sa mi so sebou nosia ovsené vločky. Sú ľahké, zaberú málo miesta (pri varení nadobudnú), sú výživné.

Sladká ovsená kaša: uvaríme ovsené vločky vo vode s trochou soli. Podľa potreby ku koncu miešame, aby sa nepripálila. Keď sú uvarené, urobím trochu mlieka zo sušeného, pridám do kotlíka, pridám cukor, med alebo iné sladidlo. Podľa chuti a možností sa dá pridať škorica, ovocie. Ešte trochu povaríme a je to.

Slaná ovsená kaša: potrebujem 2 nádoby, treba ešus a viečko od EZÚS. Uvaríme vločky v osolenej vode ako prvé, ale v priebehu varenia do nich pridám cesnak a korenie. Môže byť aj nejaké zelené korenie, ak mám. Zlož z ohňa. V druhej nádobe podusíme na oleji alebo inom tuku nakrájanú cibuľu a podľa možností a fantázie: vajíčko, koreňovú zeleninu, huby, paprika, údeninu, mäso, ... Pridám do uvarených vločiek a stiahnem z ohňa.

Domáce müsli: na suchej panvici (alebo v kotlíku apod, dá sa pripraviť aj do zásoby) na miernom ohni pražíme ovsené a prípadne aj pšeničné vločky. Trochu zvlhčíme vodou, pridám cukor alebo med a počkám, až skaramelizuje (je potreba veľa miešať, radi sa pripaľujú). Pridám škoricu, ak ju mám a ak mi chutí, a všetky druhy orieškov a ovocia, ktoré sú dostupné. Keď to chcem jesť hneď, môže byť ovocie čerstvé (a musím to nechať ešte chvíľu na ohni), keď to chcem skladovať, musí byť sušené ( hrozienka, sušené slivky, sušené hrušky a podobne). Keď mám, pridám čokoládu alebo kakao. Stiahnem z ohňa a nechám trochu vychladnúť.

Jesenné jedlo typu "čo som našiel cestou": na nejakom tuku sa urobí cibuľka, pridajú sa jablká, hrušky, papriky, trocha karí, soľ. Keď je kúsok mäsa alebo "mäsa" (namočené sójové kocky, údenina, konzerva), dám to tam tiež. (Skutočné mäso hneď na cibuľu, robí sa najdlhšie.) Môže sa prihodiť cesnak a huby. Chleba sa dá nakrájať na kocky do toho, placky sa dajú aspoň namáčať do šťavy. Je možné tam pridať aj zemiaky, ale musí to byť hneď zo začiatku a musia byť nakrájané na tenké plátky, inak sa neurobia. Možno obmieňať podľa vlastnej chuti a fantázie - základ sú jablká a cibule na karí.

Polievka "prešlo okolo poľa": zemiaky, mrkva, akákoľvek iná koreňová zelenina, keď nájdem kukuricu, tiež dobre, môže byť aj pór; soľ, cibuľa spenená na tuku (tou sa to začína, potom sa naleje voda), trocha nejakých byliniek , treba petržlenu, pažítky, oregana. Petržlen a pažítku pridať až po odstavení z ohňa, inak je z nich nechutná žbrnda. :-))) Vňať z cibule, ak je zelená, nič nepokazí, rovnako tak nič neskazí čerstvá vňať z mrkvy - len ju nesmie byť viac než tej mrkvy. :-)))) Keď mám múku, môžem zahustiť zápražkou (múka spenená na tuku) alebo zásmažkou (múka rozmiešaná v studenej vode), oboje sa musí v polievke trochu povariť. Keď nemám, roztlačím a rozvarím pár zemiakov.

Celkom dosť výživné, a pritom dobre skladovateľné a prenosné sú strukoviny; majú ale tú nevýhodu, že sa dosť dlho varia. To ide obísť tak, že sa povaria v troške vody, zakryjú pokrievkou (strčia do igelitu a zabalia) a nechajú odstáť. Najrýchlejšie sa varí šošovica. Uvarí sa v osolenej vode, podľa množstva vody pokračuj polievkou alebo šalátom.

 

Polievka: cesnak, môžu byť huby podusené na troche tuku a cibuľu, korenie, bylinky - ak som ich našla (celkom sa dá nájsť potrebné materina dúška a oregano) šošovka sa trochu rozmliaždiť, aby sa zahustila. Šalát: do uvarenej šošovky sa pridá tuk alebo ekvivalent (opraženou slanina, špekáčik, lančmít a podobne, ale stačí aj trocha oleja), korenie, surová cibuľa nakrájaná nadrobno a trocha octu. Zase sa dá experimentovať a pridávať, čo človeka napadne. :-))) :-)))

 

A nakoniec jednoduchá variant na tému ryže: dám variť ryžu do trojnásobného množstva vody. Do studenej vody na ryžu pridám hrozienka a môžem pridať aj trochu oleja, ale nie je to nutné. Je celkom dobré to osoliť. Keď sa mi chce a mám, môžem prihodiť trochu škorice alebo klinčekov. Nemiešam, len strážim, aby neprekypelo. Až sa vyvarí všetka voda, stiahnem z ohňa a pridám jablká nakrájané na kocky. Keď nemám, nevadí, je to jedlé i bez ovocia. (Alebo iné podobné ovocie - hrušky, jahody, maliny, ríbezle, egreše - posledné dvoje trochu pomačkať.) Sladiť netreba: preto tam sú tie hrozienka.