Rstlinná strava

26.05.2010 17:05

V krízových situáciách sa musia využívať všetky možné zdroje.

Nejedlé rastliny
Nejedzte strukoviny, absorbujú minerály z pôdy a spôsobujú tráviace ťažkosti. Všetky biele a žlté bobule sú jedovaté. Polovica červených bobúľ je jedovatých. Tmavo modré a čierne bobule sú vo väčšine prípadov jedlé. Mliečna šťava je známkou toho, že rastlina je jedovatá. Nejedzte rastliny, ktoré dráždia pokožku. Druhy s jednotlivými plodmi na stopke sa považujú za jedlé. Rastliny rastúce v mokrých podmienkach, alebo vo vlhkej pôde bývajú chutné.

Aby ste sa vyhli eventuálne jedovatým rastlinám, nedotýkajte sa akýchkoľvek planých, alebo neznámych rastlín ktoré majú :

Mliečnu, alebo svetlú miazgu.
Fazule, cibule, alebo semená vo vnútri strukov (kapsúl).
Horkú alebo mydlovú chuť.
Pichliače, jemné chlpy, alebo tŕne.
Listy ako kôpor, mrkva, paštrnák, alebo petržlen.
"Mandľovou" vôňu drevných častí a listov.
Obilné klasy s ružovými, červenavými, alebo čiernymi výrastky.
Rastliny s listami v tvare trojlístku.
Pri jedení trávy môžete spáliť viac energie než dodá a môže spôsobiť žalúdočnú nevoľnosť.

Mnoho hodnotných, voľne rastúcich rastlín obsahuje vysoké koncentrácie šťaveľov, známych ako kyselina šťaveľová. Šťavele vytvárajú vo vašich ústach a hrdle ostrý, pálivý pocit a poškodzujú obličky. Pečenie, praženie, alebo sušenie tieto šťaveľové kryštály obyčajne zničí. Hľuza Mečíka (cibuľka) je známa ako "indiánska kvaka", ale môžete ich jesť len po odstránení šťaveľových kryštálov pomalým pečením, alebo sušením.

Nejedzte huby! Účinky rady nebezpečných húb pôsobiacich na centrálny nervový systém sa môžu objaviť aj po niekoľkých dňoch a to je už neskoro na odvrátenie účinkov jedu.

Jedlé rastliny
Jedlo z vnútornej kôry lyko ??? Možno pripraviť z kôry brezy, osiky, topoľa, väčšiny borovíc, klzkého brestu, topoľa amerického, vŕby a javora červeného, je dobrá surová, varená, a poslúži na prípravu čaju. Skladujte do zásoby nasušené prúžky kôry.

Miazga. Veľmi výživná je čerešňa, javor, osika, breza, orech biely (hikora) iba s ich miazgou môžete prežiť po dobu mnohých týždňov. Pite ju surovú: Narežte dieru do vnútornej kôry a za 24 hodín získate až 8 litrov miazgy. Miazgu môžete piť slamkou aj v spánku. Zárez po použití za kolíkujte drievkom.

Borovice. Hľadajte semená a korene ktoré sú bohaté na tuk a proteíny a majte ich prvý na zozname rastlín pre prežitie.

Všetky semená v šiškách sú bohaté na tuk a proteíny

Čerstvé ihličie ihličnatých stromov zvarené na čaj, má vysoký obsah vitamínu C.


Žalude, orechy, pekanové orechy, gaštany.  Zo všetkých sú dobré surové a pečené jedlá. Ak sú horké, vylúhujte (rozomeľte je a namočte) kyselinu trieslovinovú (tanín). Vyvarujte sa semien konského gaštanu.

Korenie - Rebríček (listy), Šalvia (listy), Materina dúška (listy a kvety), Jalovec (bobule), Zádušník (celá rastlina), Rasca (plody), Šťaveľ (listy)

Vyprážané jedlá - Baza čierna (kvety)

Šaláty - Púpava (listy) poľná, Hviezdica (len listy), Sedmokráska (listy), Šťaveľ (listy), Žerušnica (listy), Čakanka (listy)

Zelenina - Podbeľ (listy), Chmeľ (mladé výhonky), Orobinec (kvety), Žíhľava pálivá (listy), Šťaveľ (listy), Púpava (lôžko kvetu)

Nátierky - Plod malín, jahôd, čučoriedok, brusnice, kľukva, drieň, bazy čierneho, jarabinu, ptáčnica

Sladkosti - Puškvorec (koreň), Skorocel (listy)

Čaju - Ľubovník (listy a vňať), maliny, jahody, čučoriedky (mladé lístie), mäta (listy) materina dúška (celá rastlina), lipový kvet, bez čierny (kvety), harmanček, rebríček, zemežlč, lišajník islandský, šípky (plody ).

Trvanlivosť potravín
Pšenica - neobmedzene pri teplotách pod 15 ° C;
Mlieko v prášku - 2 roky;
Med - neobmedzene;
Soľ - neobmedzene ak je úplne suchá;
Ovos - neobmedzene;
Stolový olej - 2 roky maximálne v chlade a tme.

Príprava rastlinnej stravy
Hoci niektoré rastliny, alebo časti rastlín sú jedlé surové, iné musíte variť aby boli jedlé, alebo chutné. Jedlé rastliny, alebo jedlo z nich vás bude zásobovať potrebnými živinami, kým chutné plody vás budú priamo nabádať k zjedení. Mnohé z divo rastúcich rastlín sú jedlé, ale zle stráviteľné. Skvelým nápadom je učiť sa rozpoznať, pripravovať a jesť prírodné plodiny.
Metódy používané na zlepšenie chuti rastlinného jedla zahŕňajú namáčanie, varenie, pečenie, vyprážanie, alebo vy lúhovateľnosť rastlín. Lúhovanie sa vykonáva rozdrvením potraviny (napríklad žaluďov), umiestnením drviny do sitka a niekoľkonásobným prelievaním vriacou vodou, alebo ponorením rozdrveného drte do tečúcej vody.

Listy, steblá a púčiky varte tak dlho, kým nezmäknú. Ak je to potrebné, vymieňajte vodu a tým sa stratia všetku horkosť.

Varte, pečte, alebo pražte hľuzy a korene. Sušenie pomáha odstrániť leptavé presuny z určitých koreňov rastlinného druhu áronovitých.

Ak to bude potrebné, vylúhujte žalude vo vode aby ste odstránili horké látky. Niektoré orechy, ako napríklad gaštany sú dobré surové, ale lepšie chutia pečené.

Môžete jesť veľa surových zŕn a semien, do tej doby než dozrejú. Keď stvrdnú, alebo sú suché, môžete ich variť, namlieť je do jedla, alebo z nich urobiť múku.

Šťava z radu stromov, ako sú napríklad javory, brezy, vlašské orechy a figovník, obsahuje cukor. Tieto šťavy môžete zvárať na sirup na sladenie. Na jeden liter javorového sirupu potrebujete asi 35 litrov javorovj šťavy.

Jedlé rastliny mierneho pásma

Amaranth (Amaranthus retrof / exus a iné druhy)
Maranta trstinová (druhy Sagittaria)
Špargľa (Asparagus officinalis)
Ostružina (druhy Rubus)
Čučoriedka (druhy Vaccinium)
Lopúch (Arctium lappa)
Timotejka (druhy Typha)
Gaštan (druhy Castanea)
Čakanka (Cichoriurn intybus)
Šachor (Cyperus esculentus)
Púpava lekárska (Taraxacum officinale)
Bohyška (Hemerocallis fulva)
Žihľava (druhy Utica)
Dub (druhy Quercus)
Skorocel (druhy Plantago)

Kaktus opuncie (druhy Opuntia)
Portulaka kapustová (Portulaca oleracea)
Jahoda (druhy Fragaria)
Bodliak obyčajný (pichliač) (druhy Cirsium)
Leknica a lotos (Nuphar, Nelumbo a ostatné druhy)
Planá cibuľa a cesnak (druhy Allium)
Šípková ruža (druhy Rosa)
Kyslička (šťavel) (druhy Oxalis)

Test neškodnosti rastlín
Obmedzte rastlinnú stravu na rastliny, ktoré jednoznačne spoznáte, alebo také pri ktorých vidíte že ich jedia králiky, hlodavce, bobry, veveričky a medvede. Vtáky nie sú spoľahlivé.

1. Pri testovaní rastliny položte jej malé množstvo na spodnú peru a zisťujte po dobu 5 minút, či nemá mydlovou, horkú alebo pálivú chuť.

2. Potom vložte malé množstvo na 5 minút do úst, dobre rozžúvajte a kontrolujte, či rastlina nedráždi sliznicu. Potom ju prehltnite sledujte čo sa bude diať.

3. Po 3 hodinách to skúste znova. Pri akomkoľvek probléme okamžite testovanie prerušte.

4. Zväčšujte dávku každých 6-10 hodín. Ak ste nepocítili po 24 hodinách žiadne následky bude rastlina pravdepodobne bezpečne k jedlu, ale buďte naďalej opatrní!


Vyvarujte sa rastlín ktoré majú mliečnu šťavu, (jedovaté), alebo červenú farbu, čierne výrastky, alebo zrná (nakazené), alebo ktoré vyzerajú nezdravo.

Niektoré jedlé rastliny ktoré vás obklopujú sú v miernom klimatickom pásme výživnejšie a dostupnejšie:

Väčšina rastlín má jedlé časti. Vyskúšajte chuť dužinatých častí zaujímavých rastlín. Škroboviny časti sú výživnejšie keď ich uvaríte.

Varovanie:
Vodné rastliny v sebe sústreďujú znečisťujúce látky.


Trávy a obilniny
Steblá so spoločným základom alebo stonkou sú zvyčajne vhodné pre ľudskú spotrebu, ale buďte opatrní, pretože vysoký obsah vlákniny v listoch obrusuje (dráždi) žalúdok.

Napríklad: Pšenica, jačmeň, ryža, rákosie, proso, ovos, trstina, psiarka, Rosický, šachor, a iné.

Strukoviny: divoká fazuľa a hrach sú dobré. Otestujte ich.

Neznáma tráva je jedovatá.

Bobule
Ovocie a lístie na prípravu čaju: ostružina, malina, ostružník , moruška, jahoda, černica.

Vitamínové čaje na zimu: Plody moruše, egreše, bazy čiernej, brusnica, čučoriedka, americká čučoriedka, brestovec západný, ríbezle a iné.