Sedem Nepriateľov Prežitia

23.05.2010 15:41

Čím viac poznáte vašich nepriateľov, tým väčšia je šanca že ich porazíte, ako že vás sami ovládnu.

Bolesť
Príroda využíva bolesť aby vás varovala pred problémami, ale príroda má tiež prostriedky na odstránenie bolesti. K tomu dochádza keď si človek zamestnaný svojimi úlohami nájde čas na ošetrenie svojho zranenia. Bolesť sa môže takmer zastaviť ak je vaša myseľ zamestnaná bojom o prežitie. Na druhej strane keď upútate pozornosť na svoju bolesť, oslabí to vašu vôli prežiť. Ak sa človek poddáva bolesti, môže bolesť podlomiť jeho odolnosť aj keď bolesť nie je vážna ani dlhodobá.

Zima
Zima je väčší nepriateľ ako sa zdá. Chlad nielen že zmenšuje vašu duševnú kapacitu, ale aj podkopáva vašej vôľu tak, že myslíte len na to ako získať teplo. Chlad je zákerný nepriateľ ktorý sa plazí po vašom tele a mysli a oslabuje vašu vôľui na prežitie. Spôsobuje, že máte problémy sa pohybovať a chce sa vám spať aby ste zabudli na váš hlavný cieľ - prežiť. Rovnako ako u bolesti a chladu môže človek takmer zabudnúť na smäd, ak je dostatočne odhodlaný prežiť.

Smäd
Smäd je ďalším nepriateľom, ktorý ani nemusí byť príliš silný, aby oslabil vaše myslenie. Je veľmi dôležité si pripomenúť aby ste sa nepripravovali o svoje telesné zásoby vody. Človek môže ľahko pri svojom boji o prežitie nebezpečne dehydrovať svoje telo, aj keď je vody okolo neho hojnosť. Rovnako dôležité je piť na púšti aj podmienkach nízkych teplôt, hoci si mnoho ľudí myslí, že v zime sa veľa piť nemusí.

Hlad
Býva nebezpečný pre vaše logické myslenie, hlad oslabí ľudskú schopnosť rozumne myslieť. Smäd a hlad budú zmenšovať vašu odolnosť na chlad, bolesť a strach.

Únava
Vašu duševnú kapacitu môže znížiť dokonca aj mierna únava. Únava môže vyvolať ľahostajnosť, a s nastupujúcej únavou je vám všetko čím ďalej tým viac jedno. Je to jedno z najvážnejších nebezpečenstiev pre váš zápas s prežitím.

Vyčerpanie
Môže pôsobiť ako prostriedok pre únik zo situácie, ktorá sa stala príliš namáhavú. Ako náhle má človek ujasnenú nebezpečnosť situácie, môže takmer vždy zmobilizovať svoje sily a pokračovať v boji.

Test na vyčerpanosť
Pozrite sa na oblohu a ak sa vám zdá že sa vzďaľuje, choďte sa trochu prespať. Je falošnou predstavou myslieť si, že vyčerpania je spôsobené iba fyzickým úsilím. Je samozrejmé že existuje skutočné nebezpečenstvo z nadmerného fyzického vyčerpania, ale je tiež pravda, že únava môže byť spôsobená beznádejou, nedostatkom odhodlania, uspokojenia, sklamaním alebo nudou.

Osamelosť a nuda
Predstavuje dva najnebezpečnejších nepriateľov pre prežitie. Sú nebezpeční, pretože sa náhle objavia bez varovania. Keď sa nič nedeje, keď máte nádej a nikto nejde s vami, keď musíte zostať trčať na mieste v pokoji, tichu a sám, začínajú sa k vám vkrádať tieto pocity. To je dôvod, prečo človek tiež musí využiť svoju vieru a modlitby, ktoré mu pomôžu bojovať s týmito pocitmi. Ak ich nepremôže, môžu spôsobiť smrť zúfalstvom.