Taktická vesta ALP TL 98

26.05.2010 18:16

V tomto článku si predstavíme taktickú vestu TL98 od známej českej firmy ALP. Tento typ vesty je veľmi rozšírený hlavne v špeciálnych jednotkách (využíva ich aj 5.pšu) nakoľko ide o kvalitnú, pohodlnú a priestornú vestu ktorá je ľahko doplniteľná o ďalšie doplnky od výrobcu ALP ako aj inými doplnkami prostredníctvom UV popruhov (univerzálna väzba). Na trhu existuje aj modernizovaná verzia tejto vesty – TL98 Mark II

Priblížme si trocha špecifické vlastnosti tejto vesty: Taktická vesta je určená k plneniu vojenských úloh, je kombinovateľná s batohmi vyrábanými firmou ALP (spolu s batohom TL98 tvorí výstrojný systém TL98) ale aj inými batohmi. Vďaka nastaviteľnej veľkosti je ľahko použiteľná aj s prostriedkami osobnej balistickej ochrany. Základ celej vesty tvorí syntetická sieťovina, ktorá vyniká vlastnosťami ako je pevnosť a priedušnosť, čo zabezpečuje vhodnú tepelnú reguláciu aj v horúcich klimatických podmienkach. Na základ vesty sú našité sumky z vysoko kvalitného a odolného Du Pont Cordura nylonu v úprave Rip stop. Veľkosť vesty je univerzálna, nastaviteľná pomocou systému regulácie šírky a dĺžky (ramená so suchým zipsom, nylonové popruhy a sťahovacia guma v zadnej časti vesty). Vesta sa na tele zapína pomocou troch fastex spon v prednej časti. Na spodnej časti sú popruhy na pripojenie opasku (napr. UV opasok od firmy ALP) ktorý ešte zlepší nosenie vesty a zabráni nechcenému voľnému „poletovaniu“ vesty na tele. Zadná časť vesty je v spodnej časti zaopatrená popruhmi na prichytenie prídavnej spodnej kapsy. Vrchná časť má dva popruhy s troma úchytmi na pripevnenie vrchnej kapsy ktorá sa prichytáva pomocou popruhov opatrených cvokmi. V prednej časti vesty nad spodnými sumkami sa nachádza UV väzba na uchytenie doplnkov, resp. dvoch hrudných káps a prípadne ďalších sumiek. Vesta je dostupná primárne v maskovacom vzore 95 (aj v púštnom maskovacom vzore 95), v prípade väčšieho odberu je firma schopná dodať vesty aj v slovenskom vz. 97, a najnovšie tieto vesty šije v slovenskom digitálnom maskovacom vzore avšak tieto vesty nie sú pre civilný sektor dostupné.

 

 

Výbavu vestu tvoria:

-     dve sumky na 3 zásobníky SA vz. 58 - obsahujú pevné priečky uľahčujúce uloženie zásobníkov, tie sú uložené kolmo na telo a sú ľahko dostupné. Celá sumka sa zapína pomocou fastex spony a je tvarovaná priamo na zásobníky do SA vz. 58 a teda aj zbrane typu AK. Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že je schopná poňať aj zásobníky do MP5 v počte 6 kusov.

 

-     dve univerzálne sumky s kapacitou na 3 zásobníky SA vz. 58 – schopné poňať rôznu výstroj a výbavu alebo tri zásobníky. Zapínajú sa fastex sponami, chlopňa je opatrená aj suchými zipsami, ktoré sa dajú ale nemusia použiť – záleží od požadovaného tvaru a rozmeru sumky ako aj pevnosti jej zapnutia (systém je jednoduchý pozostáva zo suchého zipsu na tele sumky a na chlopni a ďalšieho suchého zipsu pripevneného pomocou gumy k chlopni, ktorým sa v prípade potreby dá „znefunkčniť“ chlopňový suchý zips). Telo sumky je stiahnuteľné pomocou kompresnej gumy. Sumky sú ešte opatrené sťahovateľným vrchom, čo zabezpečí obsah pred nechceným stratením v prípade ak sumky neuzavrieme pomocou chlopne.

 

-    dve univerzálne sumky – sú schopné poňať štandardnú 1L  poľnú fľašu, avšak v prípade že mám vestu na sebe vybrať ju svojpomocne  z tejto sumky je priam artistický trik. Tieto sumky sú priestorné a vhodné na rôznorodú výstroj. Zapínajú sa fastex sponami, vrchná časť je stiahnuteľná a sumky sú opatrené kompresným gumovým popruhom.

 

-     dve hrudné kapsy – malé, ale priestorné. Na vestu sa pripájajú pomocou UV a teda ich umiestnenie je závislé aj na užívateľovi. Ja osobne nosím pravú sumku o niečo nižšie ako ľavú, nakoľko v najvyššej polohe mierne zavadzia pažbe, resp. ramennej opierke. Tieto sumky sú vhodne na drobnosti ako buzola, zápisník atď. (ja v ľavej nosím napr. náhradnú muníciu v nábojových pásikoch).

 

-     zadná vrchná kapsa - Do tejto kapsy sa údajne po malej úprave vojde rádio stanica RF-10, ako aj camel bag – treba upozorniť, že neobsahuje vývod a ten je teda treba vyrobiť.

 

-     zadná spodná kapsa – pripája sa pomocou UV a je využiteľná aj na iných výstrojných súčiastkach firmy ALP. Dostatočne priestorná na poňatie doplnkového vybavenia, ponča alebo inej výbavy.