Výroba GHILLIE

26.05.2010 16:48

GHILLIE je maskovací oblek / prevlek najmä pre strelca, sniperov a ostreľovača.

Základné potreby
• uniforma (blúza + nohavice, len blúza alebo kombinéza)
• ihla a niť
• sieťovina
• veľa vrecoviny (aspoň 10 metrov a musí byť riedko pletená aby sa dobre párala)
• farby na textil
• molitan
• pevná zelená alebo maskovaná látka

Postup
Základom je rozmyslieť si ako budeme ghillie nosiť. V podstate ide o zváženie či budeme tvoriť prevlek cez uniformu alebo budeme ghillie robiť priamo na uniformu ktorú budeme nosiť neustále. Z osobných skúseností mi príde výhodnejší prevlek, pretože v ghillie je pekelné teplo a tak možnosť zložiť ho príde vhod. Samozrejme aj v prípade dažďa a iných vecí nie je zlé mať možnosť ho sňať. Ak máme vybraté musíme sa rozhodnúť aký podklad použijeme. Či kombinézu alebo BDU a ďalej akú pokrývku hlavy. Buď klobúčik, šiltovku alebo kapucňu pripevnenú ku zvyšku. Kapucňa je dosť praktická, dobre splýva a navyše sa vám nebudú nite plácať po krku čo je dosť nepríjemné.

Farbenie vrecoviny
Základ máme vybraný teraz pristúpime k farbeniu vrecoviny. Vrecovinu je potreba pred jej spracovaním nafarbiť. Osvedčili sa mi úplne normálne farby Dúha a listová zeleň od fy. Iberia. Farby sú samozrejme veľmi dôležité. Nemali by byť medzi sebou nijako kontrastné. Je treba si tiež uvedomiť kam ho budete používať. Na druhú stranu je pekné mať dokonalého hejkala do jedného prostredia ale ak budete inde nebude to ono. Ak teda nechcete robiť hejkalov viacero je najlepšie si urobiť univerzál v decentných odtieňoch zelenej a hnedej.

Dobré farby sú tieto:
• Dúha zelená 50% + hnedá 50
• Dúha zelená 25% + hnedá 25% + olivová 50
• Dúha zelená 50% + olivová 50%
• Čistá farba "listová zeleň" Iberia

Vzhľadom k univerzálnosti nášho ghillie by som urobil tak 1 / 3 vrecoviny nejakým odtieňom zelenej. Ten budeme dávať zospodu. Teraz prejdeme k tej zaručene najnudnejší časti - páranie vrecoviny. Vrecovinu je potreba rozdeliť na jednotlivé vlákna. A to tak že úplne. Je to veľmi zdĺhavá a nudná práca, ale výsledok stojí za to. Vlákna potom narežeme na dvojnásobnú dĺžku "chlpov" ako chceme mať výsledne. Je dobré urobiť aj iné dĺžky napríklad na rukách kde hrozí že si ju pri plazení prišliapnete, je urobiť kratšie.

Úprava blúzy / kombinézy
Ďalším krokom je príprava podkladu na ktorý budeme pripravenú vrecovinu nadväzovať. Najskôr upravíme blúzu (budem počítať s použitím štandardnej US BDU). Odparte dolné vrecká. Do tých rovnako v ľahu nemôžeme a spôsobujú len zbytočné zachytávanie o porast a podobne. Namiesto nich si urobíme dva pláty molitanu a látka a tými miesta na spodku vystužíme pretože budú silne namáhaná práve pri plazenie a podobných aktivitách. Rovnako tak vystužíme lakte a prednú časť nohavíc. Ďalej ak budeme používať kapucňu zostrojíme práve tú. Najjednoduchšie je zohnať si nejakú inú alebo napríklad zo starého M-65 Parky alebo si ušiť vlastné. Nie je to nijako náročné. Ide len o dva kusy látka zošité k sebe. kapucňu potom prišijeme k blúze. POZOR!! Musí to byť veľmi pevne zošité inak sa kapucňa odtrhne. Bude na nej veľa materiálu a až bude visieť mohla by sa odtrhnúť. !!. Ďalšia úprava bude všitie maskovacej sieťky do kapucne. Našijeme zvnútra aby sieťka visela cez tvár. Prišiť na ňu kúsok suchého zipsu a druhý kúsok dať niekam vyššie aby sa dala sieťka zachytiť odtiahnutie z tváre, keď ho nechcete mať prikrytý alebo v noci keď je cez sieťku zle vidieť. Ďalším úpravám sa medze nekladú. Napríklad nie je zlé si dovnútra blúzy našiť vrecká na vybavenie. Napríklad na zásobníky do záložnej zbrane a podobne.

Sieťovina
Potom už pripravíme blúzu na nadväzovanie prameňov vrecoviny. Na to potrebujeme práve tú sieťovinu. Najlepšie je nejaká mäkká sieťovina s okami zhruba 2-3 cm širokými. Dá sa použiť aj sieťovina z maskovacie siete. Z tej je nutné odtrhnúť pôvodné maskovanie - maskovací molitan či čo je to za substanciu. Potom ju našime na blúzu a nohavice tam kde chceme mať maskovanie. To sú celý chrbát a zadnú časť nohavíc, ramená, nadlaktie, kúsok ramien spredu a samozrejme to najdôležitejšie - kapucňa. Sieť prišijeme zhruba za každý štvrtý uzol. Vrecovinu nadväzujeme LIŠČOU slučkou teda preložíme podvlečieme pod sieťovinou a záhybom prestrčíte oba pramene. Najskôr nadväzujeme základnú farbu ktorej máme najviac. Potom nadväzujeme ostatné farby. Ak chceme vytvoriť niečo ako woodland nadväzujeme rôzne farby v trsoch. Iba listovú zeleň neodporúčam dávať v trsoch Je dosť kontrastná a tak je lepšie jej mať po troškách.

Takto nadväzujeme kým nedosiahneme potrebnej hustoty a farby. Jedna z výhod tohto spôsobu je rýchlosť nadväzovanie a možnosť pridávať alebo uberať farby podľa ročného obdobia. Na ruky a na nohy dávame kratšie "chlpy" aby sme zabránili nechcenému prišliapnutí a podobne.

Odskúšanie
Tým je celý oblek v podstate hotový. Zostáva len vziať von a vyskúšať. Takto napísané to vyzerá celkom dobre ale je to namáhavá práca a rozhodne časovo náročná.