Výroba mydla

26.05.2010 16:47

Mydlo určené na umývanie a pranie bielizne.
V akejkoľvek situácii je čistota dôležitým faktorom v predchádzaní infekciám a chorobám. V situácii prežitia sa to stáva ešte viac dôležitým. Nedostatočná hygiena bude zmenšovať vaše šance na prežitie.
Denné sprchovanie horúcou vodou a umývanie mydlom je ideálne, ale môžete zostať čistý aj bez tohto luxusu. K svojmu omývaniu používajte handru a mydlovú vodu. Venujte osobitnú pozornosť chodidlám, podpazušie, rozkrok, rukám a vlasom, pretože to sú hlavné oblasti pre zamorenia škodcami a infekciou. Ak je voda vzácna, použite "vzdušnou" kúpeľ. Zložte si ak je to možné všetky šaty, a vystavte vaše telo slnku a vzduchu minimálne na jednu hodinu. Buďte opatrní, nespáľte sa od slniečka. Ak nemáte mydlo, použite popol, alebo piesok, alebo ak to vaša situácia dovoľuje vyrobte si mydlo zo zvieracieho tuku a dreveného popola.

Ako urobiť mydlo?
• Získajte sadlo zo zvieracieho tuku pokrájaním tučných častí na malé kúsky a varením v hrnci.
• Pridajte do hrnca dostatok vody aby sa tuk pri varení nelepil k nádobe.
• Tuk varte pomaly a často miešajte.
• Po vyškvarení tuku, vylejte masť do nádoby aby stuhla.
• Do nádoby s otvorom na dne dajte popol z dreva (otvor sa musí zakryť plátnom apod.).
• Na popol pomaly nalejte vodu a nechajte ju pretekať popolom. Tekutinu ktorá presakuje otvorom vo dne, uchovávajte v oddelenej nádobe. Táto tekutina je draslo, čiže hydroxid draselný (lúh draselný). Ďalšou cestou k získaniu výluhu je zliať kal (zmes popola z dreva a vody), cez filtračný látku.
• V kuchynskej nádobe zmiešajte dva diely tuku a jeden diel drasla. Dajte túto zmes na oheň a varte kým nezhustne.
Po vychladnutí zmesi - mydla, ho môžete použiť v polotekutom stave priamo z nádoby. Môžete tiež mydlo naliať do panvičky, nechať ho stvrdnúť a rozrezať ich na kúsky pre neskoršie použitie.